Újabb két magyar atléta ért el olimpiai szintet

2011.06.09. 09:50

A súlylökő Kürthy Lajos és a kalapácsvető Németh Kristóf is világbajnoki és olimpiai B szintet ért el szerdán, a celjei nemzetközi atlétikai versenyen. A magyar szövetség honlapja szerint Kürthy kiváló, 20,20 méteres eredménnyel nyerte meg a viadalt, s teljesítette az idei vb és a jövő évi ötkarikás játékok gyengébbik szintjét. Németh 75,54 méterrel a harmadik helyet szerezte meg a szlovéniai városban.

Ugyan mindkét atléta B szintet dobott, mégis teljesen más helyzetben vannak. Kürthy egyeduralkodó saját számában Magyarországon, s jelen állás szerint kevés esélye van másnak túlszárnyalni a 20 méteres kvalifikációs határt, azaz már most szinte biztosra vehető, hogy ő ott lesz Londonban jövőre.

Vele szemben Németh Londonban - egyelőre - nem szerepelhet, mivel Pars Krisztiánnak már az A szintje is megvan. A szabályok szerint egy országból egy számban három A szinttel rendelkező indulhat az olimpián, B szinttel viszont csak egy, s csak akkor, ha nincs A szintes atlétája az országnak, vagy egyéb okok miatt az A szintes nem indulhat az aktuális világversenyen. Németh Kristófnak, így a biztos ötkarikás induláshoz teljesítenie kell a 78 méteres A-határt. Celjében 100 méteren harmadik lett Németh Roland (10.75 mp).