Overdose jelzálog alatt futott Ascotban

2011.06.14. 13:22
Jelzálogot jegyeztetett be a verpeléti Evowine Kft. az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére, amely Mikóczy Zoltán kezében van. A társaság egyetlen vagyontárgya Overdose, a ló eszmei értéke 1,5 milliárd forint.

Kölcsönt kellett felvennie Mikóczy Zoltánnak, hogy finanszírozni tudja a világ egyik leghíresebb versenylova, Overdose és még 22 másik ló versenyeztetésének költségeit. Már korábban is a Verpeléten bejegyzett Evowine Kft. támogatta a Miko Racing and Trading Kft. versenyistállóját, ezért Mikóczy ismét a borászati céghez fordult segítségért, írja a pénzcentrum.hu.

Az ügylet másodlagos biztosítékaként szolgált, hogy a hitelező jelzálogot jegyeztethetett be, mondta Mikóczy, aki nem árulta el a hitel nagyságát, csak annyit, hogy az összeg töredékét nem tudta visszafizetni.

Az Evowine Kft. viszont bejegyeztette a jelzálogot az Overdose Vagyonkezelő Kft. Mikóczy kezében lévő 50 százalékos tulajdonrészére, valamint a Miko Racing and Trading Kft.-re. Mikóczy június elejére ígérte, hogy kamatostól rendezi a tartozását, írta a lap.

Overdose Ascotban futja 18. versenyét

A ló 16 órakor a Royal Ascot Group I-es 1000 m-es sprintszámában indul, a verseny 300 ezer font (90 millió ft) összdíjazású, a győztes 160 ezer fontot (48 millió) kap. Nem volt szerencséje a sorsolással, a 15-ös startbox nagyon a szélén van. A derbit - melyet a SportM közvetít- az angol királynő is megtekinti.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 januárjában alakult, egyetlen apportált vagyona Overdose volt, a lovat 1,5 milliárd forintra értékelték. Tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat - az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító - megvásárolta a kft. 50 százalékát. A cégek azért szálltak be a társaságba, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen. (A csallóközi származású Mikóczy szlovákiai cégtársai akkoriban azt akarták elérni, hogy Overdose szlovák lóként fusson.)

Az öt nagy cég 10-10 százalékos tulajdonrészt vásárolt, 50 százalék Mikóczy kezében maradt. A vagyonkezelő cég 750 millió forintos névértékű, 50 százalékos tulajdonrészéért 200 millió forintot - vállalatonként 40 milliót - fizettek az új tulajdonostársak. A cég tőkéje így 400 millió forintra csökkent. A megállapodás fő kitétele, hogy csak magyar színekben indulhat a versenyló. Emellett a résztvevő vállalatok használhatják reklámjaikban Overdose-t. A ló eladásához, illetve a reklámjogok értékesítéséhez a tulajdonosok egyhangú szavazata kell.

A szerződéshez mellékelt szindikátusi megállapodás szerint a díjbevételeket teljes egészében Mikóczy kapja meg, amiből fedezi a ló tartásának és versenyeztetésének költségeit. Overdose felkészítése a versenyekre nagyságrendileg annyiba kerül, mint amennyit megnyerhet.

Mikóczy belátta, hogy a Group I-es versenyek költségei meghaladják a lehetőségeit. Ha a tulajdonostársak azt akarják, hogy a ló hozza az elvárt eredményeket, akkor biztosítani kell hozzá a megfelelő anyagi hátteret. A következő hetekben szeretné elérni, hogy újratárgyalják a szerződéseket.