Klaudia
0 °C
12 °C

Bezzeg Nándor az első magyar dartsprofi

2011.06.16. 13:46
A hatszoros bajnokot a csak profikkal foglalkozó Unicorn támogatja.

Bezzeg Nándor május elsején két évre szóló szerződést kötött a Unicornnal, a világ első számú dartsmárkájával. A cég a sportág legnagyobbjaival dolgozik, többek között Phil Taylorral, Raymond van Barnevelddel is szerződésben áll, Kelet-Európából a magyar dartsos az első támogatottjuk.

A Unicorn csak profikkal foglalkozik, négy különböző szerződéssel dolgozik. Bezzeg természetesen a negyedik szinten kezd, ha jól teljesít, a 3. szintre emelik, de ehhez stabil, állandó, felépített teljesítmény kell. A szerződést évente értékelik, csak etikátlan magatartásnál bontják fel.

A cég minden versenyzője PDC-tag (Professional Darts Corporation, a sportág csúcsszervezete) kell, hogy legyen, ott is kell versenyeznie. Bezzegé a PDC évente osztott 128 pro tour szabadkártyájának egyike, Kelet-Európából ő az egyetlen, plusz legyőzött több Unicorn-játékost: ez mind erősítette a szerződéskötési hajlandóságot.

A profi státusz azt jelenti, hogy a Unicorn minden eszközt megad Bezzegnek (ruházat, dárdák), de nem utaztatja, (eggyel nagyobb szerződésnél már fogja). A magyar dartsos jutalékrendszerben (kap az ősztől világszerte forgalmazott Bezzeg Nándor-os eladásokból: mezek, tollak, dárdák, stb.), és éves értékelésű teljesítményrendszerben van, ez a PDC-ranglista alapján történik.

A szerződés most még inkább továbblépési lehetőség, mint pénzforrás, Bezzeg megtartja anyagbeszerzői állását. Ősszel, holland, német, spanyol ranglistaversenyekre megy, erre magánszponzorai utaztatják. Mostantól gyakrabban kijut az ilyenekre, a világranglistán százon kívülről vág neki, mert a vb-pontjai már kiestek.

A három nagy közül a Unicorn a legnagyobb

A Unicornt a magyar származású Frank Löwy alapította az 1920-as években, az addigi fa helyett fémből gyártott dárdákat. Ma dédunokája, Richard az igazgató. A sportágban három nagy cég van, a Winmau és a Harrows a két másik, a Unicornt a Novopart Kft. hozta össze Bezzeggel.

Magyarországon 500-1000 ember dartsozik szervezetten, versenyszerűen. A rendszerváltással jött be igazán, nincs múltja, kultúrája, komoly siker, hogy innen ki tudott emelkedni egy profi. Angliában százezrek játsszák, de volt már milliós nevezésű amatőrtorna is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!