A Visztulába zuhant, meghalt az egyik legismertebb lengyel műrepülő

2011.06.19. 11:48

A baleset az 5. plocki légibemutatón történt, amikor a pilóta Christen Eagle II N54CE típusú gépével éppen egy akrobatikus mutatvánnyal kápráztatta el a nagyszámú nézőközönséget.

Egyelőre ismeretlen okból túl közel ereszkedett a folyóhoz gépével, amely a vízbe zuhant és elmerült. A búvároknak 20 perc elteltével sikerült kiemelniük a pilótát, akit a mentők több mint fél órán keresztül sikertelenül próbáltak újjáéleszteni. A vajdaság kórházába szállították, ahol késő este halottnak nyilvánították.

A baleset okait az ügyészség vizsgálja. Szakértők szerint nem valószínű, hogy műszaki hiba vezetett volna a katasztrófához. A roncsokat - a vízbe csapódáskor a gép darabokra tört - vasárnapra virradóra kiemelték a Visztulából, és alapos vizsgálatnak vetik alá.

A baleset miatt lemondták a légibemutató további szombati és vasárnapi programjait és a kísérő rendezvényeket.

Marek Szufa 57 éves volt. Az egyik legtapasztaltabb lengyel műrepülőnek tartották, több mint 20 ezer órát repült. Különböző típusú műrepülőgépeken repült, és vitorlázó repülőgépeket is vezetett. 2006. évi nyugdíjazásáig a LOT lengyel légitársaság pilótája volt, több utasszállító repülőgép vezetésére is jogosítványa volt.

Lengyelországban az elmúlt években rendezett légibemutatókon több halálos baleset történt. Legutóbb Krakkóban, 2009. június 28-án zuhant le egy parkra egy Cessna 172-es repülőgép, amelynek pilótája és három utasának egyike életét vesztette. A balesetet a pilóta hibája és a gép túlterheltsége okozta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport