Balatonfüred F18 katamarán-vb-t rendez

2011.06.22. 13:55

A vitorlássport egyik leglátványosabb ágában, az F18-as katamarán hajóosztályában rendeznek világbajnokságot július 1. és 8. között Balatonfüreden. Nagy R. Attila, a rendező Balaton Yacht Club elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: mivel Magyarországon még nincs nagy múltja ennek a hajóosztálynak, ezért igazi sportdiplomáciai siker, hogy a Balaton adhat otthon ennek a rangos eseménynek.

Magyar részről 20-22 hajó indulása várható. A legjobb szereplésre a bajnoki címvédő Váradi Szabó János, Pető Tamás irányította Buda-Cash hajótól, a jelenlegi ranglistavezető Diószegi Zoltán, Jankovics Gábor duótól, valamint Vándor Róberttől és Kalocsai Zoltántól lehet számítani, akik a tavalyi világbajnok francia egységtől vásárolt F18-assal vágnak neki a versenynek. A hazai indulókkal szemben az a reális elvárás, hogy a mezőny első felében végezzenek.

A Groupama Garancia F18 katamarán vb-n közel 180 hajó áll majd rajthoz, az érmes helyezésekre leginkább a francia, a belga, a holland, az ausztrál és az olasz egységek az esélyesek.

A világbajnokság egyik érdekes kiegészítő eseményének ígérkezik, hogy július 1-jén két napra Magyarországra látogat a világhírű vitorlás nagyság, Franck Cammas, számos rekord birtokosa. A francia versenyző többek között megnyerte a 2010-es világkörüli versenyt, a Jules Verne trófeát, s trimaránjával 49 nap alatt kerülte meg a Földet. A vitorlázás iránt érdeklődők nemcsak vele találkozhatnak, hanem július 4. és 8. között, délelőttönként fél 11-kor a füredi mólótól induló nézőhajókról, a Balaton vizéről is figyelemmel kísérhetik a világbajnoki futamokat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön