Hat halott hegymászót találtak a francia Alpokban

2011.06.26. 14:18 Módosítva: 2011.06.26. 20:46

Hat francia hegymászó holttestére találtak rá vasárnap reggel a délkelet-franciaországi Écrins-hegységben, a Villar d'Arène település fölötti Neige Cordier hegycsúcs közelében. A hegymászók feltehetően előző nap zuhantak le. Ez volt az elmúlt évek egyik legsúlyosabb balesete a francia Alpokban.

Egy 16 éves fiú, két férfi, illetve három, 42 és 64 év közötti nő vesztette életét, mondta Rémy Avon ügyészhelyettes. A hegymászók az előzetes vizsgálat szerint nem lavina áldozatai lettek, hanem lezuhantak. A baleset okai egyelőre tisztázatlanok, az ügyben vizsgálat indult.

A hat holttestet egy brit alpinista találta meg, aki ugyanazon az útvonalon haladt, a 3614 méter magas Neige Cordier csúcsra akart felmászni. A holttesteket helikopterrel szállították az 5 kilométerrel távolabb fekvő Villar-d'Arène faluba, majd délután Briançonba.

A hegymászók feltehetően szombaton kora reggel, tiszta időben indultak csákányokkal felszerelve, hegymászó ruhában, szöges bakancsban egy 2078 méter magasan fekvő menedékházból két kötélcsoportban, mondta Rémy Avon. Az első csoport vélhetően 150-200 métert zuhant, és feltehetően elsodorta a második csoportot is. Erre a súrlódási nyomokból következtettek. A holtestekre 3000 méter magasan találtak rá.

2007-ben egy francia család öt tagja vesztette életét az Écrins-hegységben. 2008-ban három svájci és négy német hegymászót, valamint osztrák vezetőjüket sodorta el egy lavina a Mont Blanc du Tacul hegycsúcsnál.