Búvárúszó világversenyek Magyarországon magyar esélyesekkel

2011.06.26. 13:58

Véget ért az utolsó válogató a hódmezővásárhelyi búvárúszó világbajnokságra .A miskolci felnőtt és ifjúsági országos bajnokság és Generomax Kupa eredményei döntöttek arról, ki szerepelhet majd hazai közönség előtt a sportág legnagyobb eseményén. A hétvégi verseny egyben a miskolci Junior Európa-bajnokság főpróbája is volt. A borsodi megyeszékhelyen július 11. és 18. között szállnak majd vízbe Európa legjobbjai. A szervezők jelesre vizsgáztak, akárcsak búvárúszóink.

A Kemény Dénes Uszodában több olyan eredmény is született, amely a világ jelenlegi 3 legjobb időeredményén belül van, vagyis éremesélyt jelent a VB-n. A 400 méteres férfi búvárúszásban ráadásul a világcsúcs is komoly veszélybe került. Ebben a számban Vilhelm Szilárd, a Mátrai Erőmű versenyzője Kanyó Dénessel, a Muréna Szegedi UBK búvárúszójával vívott ádáz harcot, melyben végül előbbi bizonyult jobbnak mindössze 1 másodperccel elmaradva saját világcsúcsától. Az OB legeredményesebb női versenyzője Székely Lilla volt 6 aranyéremmel, a férfiaknál pedig Kanyó Dénes 7 elsőséggel, ugyanakkor kimagasló teljesítményt nyújtott Senánszky Petra (Debreceni Búvárklub) illetve a még juniorkorú Stier Lilla (Kaposvári Adorján SE).

Az már biztos, hogy népes magyar csapat áll majd rajthoz a két hazai rendezésű világeseményen Miskolcon illetve a hódmezővásárhelyi felnőtt VB-n, amely július utolsó hétvégéjén kezdődik és augusztus első hétvégéjén ér majd véget. Több számban is magyar éremesőre lehet számítani, melynek mértéke attól is függ, hogy hányan szurkolnak majd a magyar fiúknak és lányoknak a két helyszínen.

A miskolci Junior Eb résztvevőinek névsora már teljes. Az utolsó válogatóversenyeket a kaposvári serdülő és junior OB illetve a Középület Kivitelező Kupa jelentette. Mindegyik versenyen rendkívül szoros befutókat láthattak a szrukolók, sok esetben csak a hivatalos eredmények közlésekor derült ki, ki jutott be a nemzeti csapatba és ki nem.

Rengeteg versenyszámban olyan időeredmények születtek, amelyek még a tavalyi junior világbajnokság dobogós időeredményeinél is jobbak voltak. Ezek alapján több éremesélyesünk is vana junior EB-n:

Námeth Dávid (Kaposvári Adorján SE) 400m, 800m és 1500m felszíni úszásban

Dudás Dániel  (Kaposvári Cápák) 50m, 100m, 200m uszonyos gyorsúszásban
Senánszky Petra (Debreceni Búvárklub) 50m, 100m és 200m uszonyos gyorsúszásban
Stier Lilla (Kaposvári Adorján SE) 200m uszonyos gyorsúszásban
Kosina Gergő (Debreceni Búvárklub) 50m, 100m és 200 m uszonyos gyorsúszásban

Rajtuk kívül külön ki kell emelni a serdülő Grúber Kornélt, aki a Kaposváron megrendezett 11 versenyszám közül mindegyiket megnyerte. Ez eddig a sportág történetében csak neki sikerült.