Igazolások a pokolból

2011.06.27. 19:53 Módosítva: 2011.06.27. 20:32
A nyári holtszezonban minden drukker arról ábrándozik, hogy milyen igazolással válhatna kedvenc csapatából verhetetlen tizenegy. Ha létezik ilyen varázsütés, amely egyetlen jó húzással mindent jóra fordít, léteznie kell az ellenkezőjének is, amelytől minden összedől. Nézzük meg, kiknek a szerződtetésével lehetne villámgyorsan tönkretenni Európa legjobb csapatait. A példák szándékosan túlzók, de az is meglepő lenne, ha egyik sem bizonyulna legalább részben igaznak.

Bayern München: Dale Jennings. Hogy a Bayern München 2011-12-es szezonja csak kudarccal végződhet, azt a német drukkerek már akkor tudták, amikor egyáltalán felmerült, hogy a bajor csapat az angol harmadosztályból igazol magának csatárt. Az utóbbi években bizarrnál bizarrabb igazolásokat halmozó Uli Hoeness azonban tényleg komolyan gondolja a dolgot, és megvásárolja a Tranmere Rovers büszkeségét. Így egy számtalan kérdést felvető szezon után Európa egyik legnagyobb múltú klubja egy nevenincs angol tinédzser, valamint a Schalkétól vásárolt Manuel Neuer kezébe helyezi a sorsát. Mintha egy kapus megvásárlásával alapvető problémákat lehetne kiküszöbölni.

Pedig Neuernek legalább megy a játék, önfeláldozó vetődései számtalan csúnya vereségtől mentik meg a teljesen gólképtelen Bayernt. Jennings nem tud beilleszkedni a teljesen új közegbe, nem mintha egyáltalán törekedne ilyesmire az eurómilliók zsebrevágása után. Egy októberi interjújában arról beszél, hogy a müncheni sör ihatatlan az angolhoz képest, amivel végleg elvágja magát a szurkolóknál. Heynckes ennek ellenére rendszeresen játéklehetőséget ad neki, de sem Thomas Müllerrel, sem Mario Gomezzel nem értik meg egymást, és mindenki számára nyilvánnvaló, hogy Jennings képtelen betölteni a Klose távozása utáni űrt.

Míg a Bayern tanácstalanul toporog, egyre több német klub követi a Borussia Dortmund példáját, és épít fiatal, okos, sikerre éhes csapatokat. A Bayern közel húsz év után először képtelen két egymást követő évben bajnoki címet szerezni, és a jövő is igen sötétnek látszik.