Nándor
3 °C
16 °C

Stohl kalapozik az eltiltott dzsúdósnak

2011.06.27. 11:29

Jövő csütörtökön jótékonysági koncertet rendeznek a doppingvétség miatt eltiltott dzsúdós, Ungvári Attila javára Cegléden.

„Nemrég bejelentettük, hogy tízmillió forintos nyomravezetői díjat kap az, aki bizonyítékot szolgáltat Attila tisztázására - nyilatkozta Ruttner György, az Európa-bajnoki bronzérmes sportoló ügyvédje. - Az összeg fele már rendelkezésre áll, azt a ceglédi klub, a város vállalkozói, Bíró Tamás edző és jómagam adjuk össze. A másik felét a koncert bevételéből kívánjuk előteremteni.”

A művelődési ház színháztermében fellép a Republic, a Bon Bon és a Zanzibár, Mága Zoltán és Oláh Ibolya, a műsorvezető Stohl András lesz; valamennyien lemondtak tiszteletdíjukról.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) 2013. március 7-ig eltiltotta a 73 kg-os Ungvárit, aki így nem indulhat a londoni olimpián, mellékbüntetésként pedig törölte a Hungária Kupa első, a párizsi Grand Slam-viadal második és a bakui Vk harmadik helyezését.

A 22 éves Ungvári januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti Hungária Kupán adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, de elmondása szerint más valaki szándékosan rakott tiltott szereket az italába, ezért a szövetség feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Amikor kiderült, hogy Ungvári mintáiban doppingszereket találtak, bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt önként hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá.

Taraba Sándor, az UTE ugyancsak 73 kg-os versenyzője - akit nem neveztek meg, de több alkalommal körülírtak, hogy köze lehet az ügyhöz - ugyancsak poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat. Jogi képviselője májusban felsorolta a két hazugságvizsgálati eljárás során elhangzott, az érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves dzsúdós valamennyire nemmel válaszolt.