Biczó oxigénhiányban gyorsult a csúcshoz

2011.06.28. 12:24
A hétvégi debreceni úszó országos bajnokságon Risztov Éva győzelemmel tért vissza, a vb-címvédő Gyurta Dániel mellett Verrasztó Evelyn is olimpiai A-szintet úszott, Biczó Bence pedig 200 pillangón nemcsak a világ második legjobb idejét érte el (1:54,79), de Cseh Lászlót majdnem egy másodperccel múlta felül.

„Talán még sohasem volt ennyire színvonalas magyar bajnokság, pedig jó húsz éve Darnyi és Egerszegi is versenyzett. A 92-es csapat kicsi, de nagyon erős volt, a mostani viszont szélesebb. A nőknél 400 gyorson, a fiúknál 200 pillangón is fantasztikus versenyek voltak, elégedett lehetek. Emelhette volna még az esemény értékét, ha Hosszú Katinka is velünk van, de akklimatizációjának nem lett volna értelme, ő egyébként is Japánból érkezik majd a vb-re, Sanghajba, előtte nem is találkozunk, Dave Salóval készül. Nagyon szálkás, nagyon jó állapotban van, futva jár edzésre, tehát mielőtt vízbe száll, hat kilométert már teljesít. Ha vége a napi penzumnak, futva megy haza, nem használ kocsit. Azt hiszem, az elszántságát, az erejét ezzel érzékeltettem” - értékelt Kiss László szövetségi kapitány.

A szakember a három és fél év után visszatérő Risztovval kapcsolatosan kiemelte, egyenesbe jött az élete, amiért a debrecenieknek hálával tartozik.

„Furcsa ezt mondani, de mintha megjött volna az esze. Szerencsét próbált a vízilabdában, de szerencsére otthagyta a motokrosszt is az úszásért. Egyetemre jár, a gyorsasági állóképességén még látszik, hogy vannak hiányosságai, de nyolcszázas győzelmével újra olimpikon lett. Hallom én is, milyen sokan akarnak visszajönni: Evans, Thorpe, Torres, Manaudou, kíváncsi leszek, egyáltalán elérik-e azt az állapotot, amit Éva. Mert a sok lemondást nem könnyű újra magukra venni.”

Gyurta Dániel ismét megbízhatóan teljesített, jobb formában van, mint egy éve a fölényesen megnyert hazai Eb előtt. Idejével (2:10,45) pillanatnyilag hatodik a világranglistán, biztató, hogy ellenfél nélkül, és nagy terhelésből érkezve is ilyen jól úszott. Egy éve azért kicsit kihagyott, nem edzésből versenyzett.

„Cseh Laci nem volt boldog, mert 200 pillangón nem olyan volt a mozgása, amilyet elképzelt, nem találta a ritmust, ezért a hajrára eltűnt a sebessége, illetve az ifjúsági olimpián győztes Biczó Bence egyébként is jó hajrás és megverte. A pillangó a legritmikusabb úszásfajta, ezért átérzem, miről beszélt, egy apró hiba is elég, hogy szétcsússzon a mozgás, és a nagy erőfeszítés nem jár haladással. Ők ketten egyébként egymást húzzák előre, jó a viszony közöttünk, nincs ellenségeskedés. Hétfőtől már újra edzőtáborban vannak, együtt készülnek. Mindkettőnek Phelps és a japán Matsuda az ellenfele, de most fel is tudnám sorolni a nyolcas döntő mezőnyét - a brazilt vagy a dél-afrikait - annyi nagy név van és komoly úszó. Szükség is van arra, hogy egymást támogassák.”

Biczó tehetsége átütő, Kiss nem bánja, hogy már tavalyelőtt is benevezte egy külföldi edzőtáborba, pedig akkor sokan húzták a szájukat.

„Bence az edzések nyolcvan százalékát pillangón végzi, és nem úszik keveset, kilométereket pillangózik nap mint nap. Egyszer az edzőjével beszélgettünk, azt javasoltam, hogy a forduló utáni első kartempót levegővétel nélkül tegye meg, mert azzal sokat lehet javulni. Igaz, ezt már borzasztó oxigénhiányban kell megtenni, nem annyira egyszerű ez a kérés. Bence megtette, hihetetlen az akaratereje, és a kidelfinezésben még mindig lehet tizedeket keresni, hiszen azt háromszor is lehet a táv alatt csinálni”.

A 18 éves, májusban érettségiző Biczónak az ifjúsági Eb lehetne az év főversenye, azonban úgy fog elutazni Belgrádba július elején, hogy nem pihen előtte, mert Sanghajban, július végén kell nagyot alakítania. Akkor bejöhet a swimnews.com jóslata, miszerint ő fogja lezárni a Phelps-korszakot.

Cseh még nem döntött, hogy a 100 vagy a 200 pillangót vállalja Kínában, utóbbira a 200 vegyes miatt nehéz készülni. Százon ellenben azonnal a világranglista ötödik helyére került, fél másodperccel javította meg a szuperdresszben elért rekordot.

Cseh 400 vegyesen Verrasztó Dávid előtt vezeti a világranglistát. „Az amerikaiak férfi vonalon nem mutattak semmi komolyat idén, az ő esetükben a csend inkább aggasztó, biztos, hogy a vb-n nagyon jók lesznek” – vélekedett Kiss, akit nem altatnak el a gyengébb eredmények.

Biczó Bence (Fotó: Kovács Anikó)
Biczó Bence (Fotó: Kovács Anikó)

A nőknél Verrasztó Evelyn úszta meg az olimpiai szintet, kezdi visszanyerni a formáját, bár pár hete még a sírás kerülgette, annyira nem ment neki.

„A NOB kilencszáz úszónál több nevezését nem fogadja el az olimpiára, ezért nyilván a B-szintesekből fognak húzni. Pekingben mi voltunk a magyar csapatban legnagyobb számban, megvan az esély, hogy ez Londonban is így maradjon” – összegzett a kapitány.

Olimpiai A-szintet teljesített magyar úszók:


Férfiak

Bernek Péter (200m hát)

Biczó Bence (200m pillangó)

Cseh László (100m pillangó, 200m pillangó, 200m vegyes, 400m vegyes)

Gyurta Dániel (200m mell)

Kis Gergő (400m gyors, 1500m gyors)

Verrasztó Dávid (400m vegyes)

Nők

Hosszú Katinka (200m vegyes)

Jakabos Zsuzsanna (200m gyors, 200m pillangó, 400m vegyes)

Kapás Boglárka (400m gyors, 800m gyors)

Mutina Ágnes (200m gyors)

Risztov Éva (400m gyors, 800m gyors)

Verrasztó Evelyn (200m vegyes)