A cáparuha agyrém volt, de ennek vége

2011.06.29. 10:35
Cseh László fél másodperccel megdöntötte a 100 méteres pillangóúszás csúcsát a hétvégi országos bajnokságon. Az előző rekordot szuperdresszben érte el, míg a mostanit textilben.

A 26 éves Cseh ha csak két századdal is, de 52 másodpercen belülre került, ezzel a világranglistán az ötödik helyre állt. Ez az idő még nagyon messze van a cáparuhákban úszottaktól - Phelps több mint két másodperccel volt jobb ennél -, de 2009 óta megint csak textilben lehet úszni, a férfiaknál a felsőtestet szabadon kell hagyni.

Cseh Laci szokja az új ruháját 2009-ben
Cseh Laci szokja az új ruháját 2009-ben

„Átszakadt egy lelki gát is – mondta Kiss László, az úszók kapitánya. - 2009-ig mindenkiben megvolt a bizonytalanság: hiába edzek keményen, hiába végzek emberfeletti munkát, ha a nálam egy gyengébb jobb ruhát kap, odaveszett az egész. Ettől most mindenki mentesült, csak magára számíthat, az önbizalmára, a tehetségére, a vízfekvésére, és nem utolsósorban az erejére. Most itt a bizonyíték a mieinknek: azok az eredmények nagyon is elérhetők, utolérhetők, csak dolgozni kell. Ráadásul ezt nem egy fiatal titán, hanem az idősödő, de a jó borhoz hasonlító Cseh érte el. Hogy fokozzam: a dressz a rövid távokon segített igazán, tehát például a 100 pillangón, de 400 vegyesen már kevésbé.”

június 23-án új országos csúccsal és az olimpiai szintet elérve nyeri a 100 méteres férfi pillangóúszást az  országos úszóbajnokságon (Fotó: Oláh Tibor)
június 23-án új országos csúccsal és az olimpiai szintet elérve nyeri a 100 méteres férfi pillangóúszást az országos úszóbajnokságon (Fotó: Oláh Tibor)

Cseh vegyesúszására is jó hatással lehet, hogy ezen a távon ilyen jól teljesített. „Az ideje lehetett volna még jobb is, de a fordulónál lecsúszott a lába, ferdére sikerült, nem tudta magát kellő erővel ellökni. Pedig a fordulókban sokat fejlődött, nagyon megtanulta, tizedeket lehet ott nyerni. Nem edz többet, mint korábban, de mentálisan most van a legjobb állapotban. Nagyon egyben volt a mozgása, ráérzett a ritmusra, ezen a távon pedig ez a legfontosabb. Nagyon motivált, megvan benne a kellő akarat.”

„Ami az úszást övezte 2009-ig, agyrém volt. A ruhát egyedül nem is tudták felvenni, kisebesítették a versenyző ujját, mikor felhúzták, ezek után le kellett pecsételtetni, bevizsgáltatni. Szerencsére ennek vége. A sportág fejlődése azonban annyira dinamikus, hogy akár már idén világrekordok lehetnek. Hat vagy hét órát edzenek naponta az úszók, korábban erre nem volt példa, és messze nem volt ennyire népszerű a sportág. Iszonyatos a konkurencia, a világ minden táján ötszáz amerikai egyetemnek van csapata, ami egyre jobb eredményekre sarkallja, új módszerek használatára ösztönzi az edzőket, versenyzőket. Össze akarják hozni az év végre az USA-Európa meccset is, mindegyik távon lennének versenyek. Ilyen sem volt korábban, hiszen megesett, hogy 1990-ben nem volt nagy nemzetközi verseny.”

Kiss a sportág kilátásairól is beszélt. „A dresszek betiltása után tavaly nem volt világrekord, de meggyőződésem, hogy az úszás utoléri magát a londoni olimpiára, mert a fejlődés megállíthatatlan, és ha nem is minden számban, de sokban megközelítik a dresszes időket”.