Sanya Richards a válogatási rendszert kritizálja

2011.06.30. 12:14

Sanya Richards-Ross, a női 400 méter világbajnoki címvédője kritizálta az amerikai válogatási rendszert, amely miatt nem indulhat Tyson Gay egyéniben a tegui atlétikai világbajnokságon.

A július 30-i Gyulai István Emlékverseny egyik legnagyobb sztárja a csütörtöki Gyémánt Liga-verseny lausanne-i színhelyén elmondta, nagyon fájlalja, hogy a világ második leggyorsabb sprintere nem futhat a dél-koreai vb-n, s így nem csaphat össze Usain Bolttal, mert a múlt heti válogatón sérülés miatt vissza kellett lépnie az elődöntő előtt.

Az Egyesült Államokban példátlanul szigorúak a válogatási elvek, így vb-n, vagy olimpián csak azok indulhatnak egyéni számban, akik az adott világversenyt - másfél-két hónappal - megelőző országos bajnokságon az első háromban végeznek.

„Azt hiszem, a legjobb megoldás az lenne, ha a bajnokság első és másodikja lenne biztos csapattag, a harmadikról pedig edzői döntés születne a versenyt megelőző formák alapján - nyilatkozta a 26 éves futó. - Csalódott vagyok Gay miatt, mert nagyon vártam a Bolttal való küzdelmét.”

A 2007-es vb háromszoros aranyérmesének (100 m, 200 m, 4x100 m) tegui szereplésére még van esély, mivel azzal, hogy az előfutamban rajthoz állt az ob-n, a szövetségi kapitánynak joga van beválogatni őt a 4x100 méteres váltóba.

A 9.69 mp-es eredményével minden idők második leggyorsabbjának számító vágtázó a szakemberek szerint az egyetlen igazán komoly riválisa lehetett volna a világcsúcstartó Boltnak 100 méteren. Gay ugyanis az idei ranglistavezető (9.79 mp), ráadásul 2008 óta ő volt az egyetlen, aki - tavaly augusztusban - le tudta győzni a jamaicait.