Melyik a világ valaha volt legjobb csapata?

2011.07.04. 14:40
Ha tényleg az öt éven belül harmadszor Bajnokok Ligáját nyerő Barcelona minden idők legjobb futballcsapata, adja magát a kérdés, vajon melyik a világ valaha volt legjobb csapata?

Az 1956 és 1960 közötti Real Madridot Puskással, Gentóval, di Stefanóval szinte senki nem látta, kevés élményünk van róla, de az öt BEK-győzelem tiszteletre méltó. Mindenképpen korszakos csapat volt, mert annak védjegye, hogy azonnal tudunk három nevet mondani belőle.

A kosárlabdában a legendás csapatok közül magasan a Chicago emelkedik ki, a Bullsról mindenkinek Michael Jordan neve ugrik be, de Scottie Pipen, Denis Rodman, Toni Kukocs is ott volt.

melyik a világ legjobb csapata?

  • 2671
    Magyar pólóválogatott
  • 1108
    Barcelona, mostanában
  • 1108
    Chcago Bulls
  • 778
    Real Madrid, 1956-60
  • 517
    Ferrari
  • 448
    Szovjet hokiválogatott
  • 99
    New England
  • 79
    Francia kézilabda-válogatott
  • 13
    Brazil röplabda-válogatott

A Bulls kétszer triplázott az NBA-ben, 1991 és 93 között, majd Jordan visszatérése után 1996-98 között. A második triplázást szokták értékesebbnek tekinteni, arra mondják, hogy minden idők legjobb kosárcsapata.

A vízilabdában könnyű a helyzetünk, hiszen három olimpiát zsinórban nyerni korábban senkinek sem sikerült. Benedek Tibor, Biros Péter, Molnár Tamás, Kiss Gergő, Szécsi Zoltán, Kásás Tamás mindhárom csapatban benne volt.

Kézilabdában a francia férfi válogatott magaslik ki a jelenlegi mezőnyből, és talán nem is volt soha náluk jobb csapat.

Ahol elindulnak, favoritok, a három egymást követő nagy nemzetközi tornát (olimpia, Eb, vb) megnyerték, ez a sportág Grand Slame. A csapat együtt marad Londonra, nem látszik pillanatnyilag az a válogatott, amely megszoríthatná Karabaticékat.

A nagy szovjet jégkorongválogatott sikereit is nehéz felülmúlni. A Fetyiszov-Kaszatanov-Makarov-Krutov-Larionov első sor elképesztően erős volt, volt olyan időszak, amikor már egy szoros vereség is nagy eredmény volt ellenük. A szovjeteknek két nagy korszakuk volt a sportágban, 1963-tól 71-ig mindent megnyertek; 1978-tól 1984-ig szintén, igaz, az olimpiát akkor elbukták az amerikaiakkal szemben.

A Ferrarinak is volt egy nagy időszaka: amikor a Todt-Brawn-Schumacher hármas összeállt, a csapat 1999-től egymás után hatszor nyerte meg az F1- konstruktőrök versenyét. Schumacher pontosan végre tudta hajtani, amit a két agytröszt kért tőle, tizedre olyan időket ment, amire szükség volt.

Férfi röplabdában az elmúlt három világbajnokságot (2002, 2006. 2010) Brazília nyerte, a 2004-es olimpián is a legjobb lett, a pekingi döntőt azonban elbukta az USA-val szemben. Ennek ellenére abszolút uralják a sportágat.

Az NFL elmúlt tizenöt évében a New England Patriots dominált, 2001-ben nyert, 2003-ban és egy év múlva is, 2008-ban döntőzött; az irányító Tom Brady háromszor nyert.