Rendezte tartozásait a Magyar Úszó Szövetség

2011.07.04. 14:15

Megkaphatja visszatartott állami támogatásait a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), mivel igazolta, hogy megfizette tartozásait - összegezte a szövetséget érintő vizsgálatáról szóló jelentésében az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula az összefoglaló dokumentumban - melyet hétfőn juttatott el az MTI-hez - felidézi, hogy a MÚSZ gazdálkodásának vizsgálata Bánki Eriknek, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága fideszes elnökének felkérésére indult.

A kormánybiztos az ügy részleteit ismertetve kifejtette: márciusban kért tájékoztatást a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (KEHI) a 2010-es budapesti úszó Eb költségelszámolásainak ügyében. A KEHI vizsgálati jelentése szerint a MÚSZ által kötött megbízási és vállalkozási szerződések elszámolása akkor részben még nem történt meg, 75,5 millió forinttal tartozott a szövetség.

Ez után - amint az olvasható a jelentésben - Budai Gyula az összes érintett szerződő gazdasági társaságot felszólította, hogy nyilatkozzanak, tartozik-e nekik a MÚSZ, valamint ezzel egy időben megkereste Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét, hogy az úszószövetségnek ne fizessenek ki állami támogatást addig, amíg az nem rendezi fennálló tartozásait.

A fizetési felszólítások beérkezése után az elszámoltatási kormánybiztos arra szólította fel Gyárfás Tamás MÚSZ-elnököt, hogy a szövetség mielőbb rendezze tartozásait. A tájékoztatás szerint Gyárfás Tamás május 30-án igazolta, hogy megfizette a MÚSZ még fennálló tartozásait. Június 21-én Budai Gyula így arról értesítette Borkai Zsolt MOB-elnököt, hogy a MÚSZ megkaphatja az addig visszatartott állami támogatásokat, mivel igazolta, hogy rendezte tartozásait.

„A kormánybiztosi vizsgálat legnagyobb érdeme, hogy a korábbi ellentmondásos információkkal szemben pontosan meghatározta, hogy a MÚSZ mely gazdasági társaságoknak és milyen összeggel tartozik, valamint ezek kifizetése mikor esedékes, valamint a konkrét tények feltárásával elérte, hogy a MÚSZ rendezze tartozásait, mely mindhárom fél kölcsönös érdeke volt” - olvasható a kormánybiztosi jelentésben. Gyárfás Tamás már múlt pénteken egy sajtótájékoztatón jelezte, hogy lezárult a vizsgálat, amely mindent rendben talált, így a MÚSZ-nak már nincsen tartozása.