Pásztor Bence ifi-vb-csúccsal világbajnok

2011.07.09. 14:24

Pásztor Bence tönkreverte kalapácsvetésben a mezőnyt a lille-i ifjúsági atlétikai világbajnokságon. Minden érvényes dobásával megnyerte volna a versenyt. A döntőben három világbajnoki címet is dobott a veszprémi atléta.

A csütörtöki selejtezőt simán vette, egy rontott dobás után 79,36 méterre repítette az 5 kg-os kalapácsot,  ezzel óriási előnnyel ment a döntőbe.

Ott eső kísérletre világbajnoki rekordot ért el, 82,13 méteres dobásával. A nevezési szintek alapján ez már világbajnoki címet jelentett számára,  80 méter feletti teljesítményre a papírforma szerint egyetlen kalapácsvető sem képes a mezőnyben. Az első sorozatban a török Özkan Baltaci több mint hét méterrel lemaradva, 75,02 méterrel állt a második helyen. A második sorozatban, Pásztor 34 centit javított a csúcsán, a harmadikban is 80 méter felé került.

A negyedik és ötödik sorozatban megzavarta az eleredő eső, és mindkét dobása érvénytelen lett, de az utolsó körben megint jól koncentrált. 82, 60 méteres dobásával harmadik világbajnoki csúcsát jegyezte.

"Már a második bemelegítő dobásnál éreztem, hogy megnyerem a világbajnokságot. Nagyon nagyot dobtam, nem is merem kimondani, hogy mekkora lehetett, de jobb az összes versenyen elért eredményemnél. Az első dobás után megnyugodtam, és nagyon motivált, hogy világcsúcsot dobjak, a másodikra azt is hittem, hogy megvan. A harmadik dobás után leesett az eső, de így is minden érvényes dobásom 82 méter fölött volt" - mondta Pásztor a hajraveszprem.hu -nak.

Pásztor egy hónapja lett világrekorder, egy veszprémi válogatott versenyen 83,32 méterre dobta a kalapácsát.