Valér
2 °C
8 °C

Olimpikonokkal vitorláztunk a szélcsendben

2011.07.10. 19:59

Olimpiai bajnokok és a médiamunkások is részt vettek a legnagyobb amatőr vitorlásverseny -sorozat második futamán. Az V. UNIQA Balaton Regattán Balatonaligáról 110 hajó indult el a hőségben és a majdnem szélcsendben. A IV. Média Regattán az Index is versenyzett.

A mezőny nagy része a rajt után azonnal spinakkert húzott, és aki jobban megtalálta a szélcsíkokat, annak sikerült az ellenfelek elé kerülnie. A gyenge, alig öt kilométer per órás észak-északkeleti szél miatt módosították a pályát, Balatonkenese helyett Sóstónál jelölték ki a célt. Az eredeti, mintegy húsz kilométeres táv helyett csak nyolc-kilenc kilométert tettek meg a hajók.

Az abszolút első Gardazzura 1 óra 21 perc alatt ért célba, az utolsó hajónak ehhez több mint négy óra kellett.

A rajt

- Úgy tűnik, taszítom a szelet, ugyanis akármikor vitorlázok, sosem fúj - értékelt nevetve Horváth Gábor. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hajóján versenyző kétszeres olimpiai bajnok kajakos hozzátette: nagyon jó volt a társaság, jól érezte magát, ám a szél hiányában viszonylag kevés volt a tennivaló. Kovács Kokó István ökölvívó bajnok szerint a kitűzött célt teljesítették: ugyanis nagyon jól érezték magukat csapattársaival. Gyulay Zsolt, a MOB  alelnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó is ezen a véleményen volt, és hiába a szélcsend, az ő terveiben mindenképpen szerepel a kishajó vezetői engedély megszerzése. Csapatukat erősítette még Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok vívó, a MOB sportigazgatója is, aki szintén nem kezdő vitorlázó.

Az újságírók is vitorláztak

A IV. Média futamon 21 médium versenyzett, többek között az Index, az Origó, a HVG, a DIGI Sport, a Magyar Televízió Balatoni Nyár című műsorának a csapata, sportújságírók, illetve vitorlás szaklapok munkatársai is vízre szálltak. Az Index legjobbja egy 13. helyezés lett.

Eredmények:

Yardstick I. osztály
1. Gardazzura – Fonyód Tv (kormányos: Simó Béla)
2. Kepi (Czédula Tibor)
3. Papagena (Kisdaróczi János)

Yardstick II.osztály
1. Albatros (kormányos: Kétszeri Csaba)
2. Marhajo (Groó Géza)
3. Dolce Vita Szakújságíró Sailing Team (Sáfián László)

Yardstick III.osztály
1. Vándor Rebell- LP Média Sailing Team (kormányos: Gál István)
2. Catullus Maximus (Balázs Gábor)
3. Hablaty (Stankovics Réka)

Média futam
1. Gardazzura - Fonyód Tv (Simó Béla)
2. Vándor Rebell – LP Média Sailing Team (Gál István)
3. Bolero - Mohács Tv (Somos Zsolt)

Az index.hu eredményei:
Yardstick I-ben Vakapád 2óra 38 perc 20 mp. 24.hely
Yardstick II. Nagy Károly 3 óra 21 perc 24 mp. 26. hely
A Média Futamban: Vakapád 10.hely, Nagy Károly 13. hely