Százmilliós adó a sosem volt motorospályára

2011.07.13. 13:49
A kiemelt kormányberuházásként kezelt Balatonring 2010 márciusa óta nem épül, de a helyi önkormányzat rendelete ezt a bő 200 hektáros területet is érinti.

Sávoly község Önkormányzatának képviselő-testülete telekadót vetett ki a település területén lévő belterületi földrészletekre. A 15/2010 (XII.21) számú rendelet értelmében az adó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa, az adó mértéke évi 100 forint négyzetméterenként.

A rendelet január elsején érvénybe lépett, a telekadót két részletben félévenként (március 15-ig, illetve szeptember 15-ig), két egyenlő részletben kell megfizetni.

Aki nem sávolyi, többet fizet

Az 1990 évi C. tv. szerint a telekadó négyzetméterenként legfeljebb 200 forint lehet, Sávolyon az ilyen jellegű adónak előzménye nem volt. A településen 1500-10 000 négyzetméteres belterületi ingatlanok vannak, összesen úgy 220 darab, ebből körülbelül száz nem helyi lakosoké (ennek fele külföldié, illetve örökség). Az állandó lakosok a 100 forintból 96%-os, 2. ingatlanukra 80%-os kedvezményt kapnak. Aki nem a faluban él, de belterületi ingatlana van, 50%-ot fizet; így adóznak a kereskedelmi, ipari területek is.

A kivetett adó érinti a sávolyi MotoGP-pályát is, a 2009-ben belterületbe vont, 204 hektáros terület (ez bő 2 millió négyzetméter) után - a kedvezménnyel együtt is - több, mint 100 millió forint az éves adóteher.

A Somogy Megyei Kormányhivatal állásfoglalása szerint "az önkormányzatok nagyfokú autonómiával rendelkeznek a telekadó megállapítása; a kedvezmények, mentességek meghatározása tekintetében", Sávoly képviselő-testülete tehát törvényesen járt el.

A falu éves költségvetése nagyjából 220 millió forint, belterülete 120 hektár. Az ötven százalékos munkanélküliséggel küzdő település polgármestere a befolyó adóból Sávoly infrastruktúráját fejlesztené.

Bobek József megerősítette, hogy a nem épülő motorospálya is a rendelet hatálya alá esik, a fizetendő adó százmilliós. A Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Kft. "még nem fizetett, de ez már folyamatban van".

Mervó József, aki az adó bevezetésekor a cég ügyvezetője volt, nyersen elutasította az érdeklődést: "Ne keressenek, nem segítek, nincs mit mondanom".

Ha az önkormányzat meg tudja valósítani a terveit, a lakosságtól 15-20 milliós bevétellel számolhat, ehhez jönne még a motorpálya 100 milliója.