Szétszakadt a Kékszalag mezőnye

2011.07.14. 16:28

Csütörtök délután három órára jelentősen széthúzódott a 43. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye. A csaknem hatszáz résztvevő hajó zöme még Balatonkenese környékén jár, azaz a táv első, legrövidebb részét teljesítette. Ezzel szemben a gyors, nagy vitorlázatú, esélyes hajók már a nyugati medence közepén járnak. Jelenleg a Vodafone-Budacash vezet, megelőzi a kilencszeres győztes Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank Lisa nevű hajót, melynek lemaradása 1-1,5 kilométer.

Mindennek oka az időjárás, a rendkívüli kánikulában a kilencórás balatonfüredi rajt után legyengült a szél, és a mezőny nagy része csak nagyon lassan tudta megközelíteni a balatonkenesei pályajelet. A könnyű, nagy vitorlázattal rendelkező esélyes hajók viszont jól ki tudták használni sebességfölényüket, és kevéssel 13 óra előtt már elérték a keleti és a nyugati medencét elválasztó tihanyi szorost.

A verseny további útvonala a keszthelyi forduló után ismét a tihanyi szoroson keresztül vezet, az első hajókat az esti-éjszakai órákban várják a balatonfüredi célba. 588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak.