Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Több vitorlás bajban a Kékszalagon

2011.07.14. 23:14
Csütörtök késő este viharos széllel megérkezett a hidegfront a Balatonra, több hajó bajba került Szigliget környékén. A vitorlásokról emberek kerültek a vízbe, a mentési központ nagy erőkkel dolgozik.

A Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank Lisa nyerte a 43. Kékszalag Telekom Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt. A tavaly negyedik Litkey tizedszer bizonyult a leggyorsabbnak Európa legnagyobb hagyománnyal rendelkező és leghosszabb tókerülő viadalán.

A szervezők tájékoztatása szerint csütörtök reggel 588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak. A versenyzők Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláztak - a mezőny nagy része még most is úton van -, a befutó pedig ismét Balatonfüred előtt volt.

A 43. Kékszalag szombat reggel 9 óráig tart, a még a vízen lévő vitorlásoknak így 48 óra alatt kell teljesíteniük a távot. A kiírás szerint idén - páratlan évben - a hagyományos építésű hajók vehettek részt Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő viadalán, Litkey azzal a Lisával vágott neki a távnak, amellyel korábban már négyszer nyert.

A Kékszalag 1955-ös, 10 óra 40 perces csúcsa idén sem dőlt meg, a győztes hajó 12 óra 23 perc alatt ért célba.

A nyugati országrész fölé az előrejelzéseknál hamarabb megérkező vihar több hajó dolgát megnehezítette. A kekszalag.hu beszámolja szerint zivatarokra és 90 km/órás szélre lehetett számítani, és sms-ben figyelmeztették a résztvevőket, hogy mentőmellényben vitorlázzanak. A Bankkonzult nevű 70-es cirkáló árboca Szigliget környékén eltört, a mentést megkezdték.