Balatonudvariban Európa legjobb ifi golfosai

2011.07.22. 16:59

Másodszor rendez Európa Bajnokságot Magyarország a 16 éven aluli golfozóknak. Július 21 és 23 között a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Royal Balaton Golf & Yacht Club 18 lyukas pályáján versenyeznek a kontinens legjobb juniorjai. 29 ország indított versenyzőket, 47 lányt és 56 fiút neveztek a csapatok.

Magyarországot az idén már több nemzetközi versenyen is jól szereplő, a Magyar Amatőr Bajnokságon második Rózsa Csilla képviseli - egyedül - a lány kategóriában. Csilla tavaly is a versenyzők között volt Szurovszky Zsófiával együtt, aki idén már túllépte a nevezési korhatárt. A fiúknál a 2010-ben is rajthoz álló Rakamazi Balázs, valamint a Young Mastersen újonc Horváth Marcell viseli a magyar mezt.

Az idei évben a lányok és a fiúk kategóriájában is új bajnokot avatnak majd, mivel két tavalyi bajnok, a svéd Isabella Deilert és a finn Albert Eckhardt is már kiöregedett, de ettől függetlenül így is az északi országok fölénye várható a háromnapos versenyen.

Az első versenynapon őszi időjárás fogadta a 103 játékost Balatonudvariban. Eső és szél nehezítette a versenyzők dolgát a Rolyal Balaton Golf & Yacht Club egyébként sem könnyű pályáján. Az első játékosok 8 órakor vágtak neki a 18 szakasznak, a többiek folyamatosan a kora délutáni órákig. Ebéd után álltak elütőkre a magyarok. Az eső délutánra csendesedett, de a szél és a hideg egész nap megmaradt.

A lányok mezőnyében a spanyolok és az olaszok kezdtek a legjobban, hiszen a spanyol színekben versenyző Harang Lee és az olasz Roberta Liti egyaránt 72 ütéssel vezet az első versenynap után, a harmadik helyezett belga Charlotte De Corte 73 ütéses eredménye előtt. A dobogóról éppen lemaradva a spanyol Clara Baena és az olasz Virginia Elena Carta következik 75 illetve 76 ütéssel. Rózsa Csilla a második 9 szakaszon több hibát is vétett, így az első 9 szakasz +4-es eredménye után végül 87 ütésből teljesítette a 18 lyukat.

A fiúknál a norvég Kristian Johannessen –1-et játszott, vagyis a mezőnyből egyedüliként par alatt tudott maradni. A második helyezett francia Kenny Subregis az előírt ütésszámon, vagyis 72 ütéssel teljesítette az első napot, míg a harmadik német Kai Kürschener 74-et játszott. A tavalyi versenyen is szereplő norvég Kristoffer Ventura 76 ütéssel a hatodik helyről várja a folytatást. A magyarok közül Rakamazi Balázsnak 87, míg Horváth Marcellnek 91 ütés kellett az első 18 szakaszhoz. Mindkettőjüknek a hátsó 9 pálya sikerült jobban.

A csapatversenyben Norvégia álla az élen Spanyolország és Olaszország előtt. Péntekre jobb időt ígérnek a játékosoknak, remélhetőleg ez az alacsonyabb ütésszámokban is jelentkezni fog.