Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Nem marad el az NFL-szezon

2011.07.25. 22:29

Megszületett a megállapodás a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai és klubtulajdonosai között, így nem marad el a következő szezon.

A két fél helyi idő szerint hétfőn délután jelentette be, hogy sikerült megegyeznie a több hónapos bérvitában. A csapatok már kedden szerződtethetnek játékosokat, az edzőtáborok pedig ezen a héten - legkorábban szerdán - nyitnak. Az előkészületi meccsek augusztus 11-én kezdődnek, míg az alapszakasz szeptember 8-án rajtol. Minden további részletet későbbre ígérnek.

A liga működését szabályozó kollektív szerződés március elején járt le, és egészen az elmúlt napokig úgy tűnt, az NFL történetében először elmarad egy szezon.

A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely ennek következtében idén márciusban hatályát vesztette, mivel nem hosszabbították meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szólt, valamint arról, hogy a tulajdonosok szerették volna 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, amit a játékosok elleneztek.

Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó története legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek szinte minden rekordot átírtak az országban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt közvetítési jogokért fizetett összegnek.