Két férfi 400-as Európa-bajnok is eljön a Gyulai-emlékversenyre

2011.07.26. 09:29

Parádés mezőny áll rajthoz férfi 400 méteren szombaton a Puskás Ferenc Stadionban rendezendő Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon: a paralimpiai bajnok Oscar Pistorius és az újdonsült junior Eb-aranyérmes Deák Nagy Marcell legnagyobb ellenfele az Európa-bajnok Kevin Borlée lesz.

A tavalyi barcelonai Eb-n győztes belga atléta két hete Madridban 44.74 másodpercre javította egyéni rekordját, amely 2011-ben a legjobb európai eredmény, s a világon is csak ketten futottak nála idén jobbat - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t. Indul a fedettpályás világbajnoki ezüstérmes kubai William Collazo is (44.93 mp). Elfogadta a rendezők meghívását a 2009-ben Torinóban fedett Európa-bajnoki ezüstérmes - 45.25 mp-es egyéni csúccsal rendelkező - olasz Claudio Licciardello is. Az izraeli bajnok Donald Sanford (45.21), a hatalmas tempóban fejlődő ománi Ahmed Mohamed al-Merjabi (46.06) és a sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown férje, a jamaicai Omar Brown (46.00) teszi teljessé az egykörös táv mezőnyét.

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke beszámolt arról, hogy a Magyar Nagydíj versenyzői a rajtszámukon a Minden gyerek lakjon jól! feliratot viselik majd, ami annak az alapítványnak a neve, amelynek vezetője Hegedűs Zsuzsa szociológus. Az alapítvány célja, hogy a leginkább veszélyeztetett helyeken társadalmi összefogással biztosítsák az iskolai étkeztetés keretében az éhes, illetve alultáplált gyermekeknek a megfelelő ennivalót. A verseny szervezői a nagydíj sztárjai által dedikált pólók árverésen történő értékesítéséből származó bevétellel is támogatják az alapítványt.

A Gyulai István Memorial legnagyobb sztárjai a sprinter jamaicai Asafa Powell és a sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown, a kétszer a világ legjobb atlétájának megválasztott Sanya Richards-Ross, három gátfutó világbajnoknő, a legendás diszkoszvető Virgilijus Alekna, és a dél-afrikai Oscar Pistorius lesznek. A hivatalos honlapon (www.gyulaimemorial.hu) megtekinthető az esemény részletes programja.