Auguszta
-4 °C
2 °C

Férfi és női aranyérem az öttusa Eb-n

2011.08.01. 20:13 Módosítva: 2011-08-01 20:14:44
Három szám után mindkét váltónk az élen állt. A befejezés is nagyszerűen sikerült, előbb a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila női csapat, majd nem sokkal később a Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert összeállítású férfi váltó is aranyérmet nyert az angliai Gillinghamben zajló öttusa Eb-n.

A magyarok - mindhárman több győzelmet aratva, mint amennyi vereséget elszenvedve - megnyerték a vívást, majd nagy fölénnyel a 3x100 méteres úszást is, így két szám összesítésében magabiztosan álltak az élen a kilenc együttest felvonultató mezőnyben. A lovaglásban ezek után mindössze egy verőhibával teljesítették a pályát, és mivel közvetlen üldözőik rosszabb eredményt értek el, tovább nőt az előnyük, a lövészetekkel megszakított 3X2000 méteres futás során pedig meg tudták őrizni pozíciójukat.

A kombinált szám izgalmasan alakult, a magyaroknak a hetedik helyről felzárkózó németek lettek a legnagyobb ellenfeleik. Kovács két gyors lövészettel őrizte előnyét az üldözőkkel szemben, Gyeneseinek viszont az első sorozata nem sikerült, sok időt töltött a lőállásban, így több csapat közelebb került. A második lövészetben pedig a technika is ellene dolgozott, hat lövésénél semmit sem jelzett a tábla.

Már éppen nagyon elkeseredett volna, amikor kintről bekiabáltak neki, hogy lőjjön tovább - más lehetőség nem is volt -, és aztán csakhamar összejött az öt zöld lámpa. Nagy futás következett, ezzel együtt az egyéniben ezüstérmes Tóth már csak 24 mp-es előnnyel vághatott neki a távnak a friss Európa-bajnok, olimpiai aranyérmes, és nagyon jól futó Lena Schöneborn előtt. Aztán folytatta angliai remeklését, első és második sorozatát is hiba nélkül, nagyon gyorsan tudta le, így a német üldözőnek nem volt esélye befogni őt.

„Már éppen kezdtem elveszteni a fejem, nem tudtam, mit csináljak, amikor nem jelzett a tábla, de szerencsére jó ütemben kiabáltak be, hogy csak csináljam tovább - idézte fel a lőállásban történteket Gyenesei. - A lövészetet leszámítva egyébként az egész napi teljesítményemmel elégedett vagyok. Tegnap el voltam keseredve amiatt, hogy nem jött össze az olimpiai kvótaszerzés, de éjszaka megrágtam magamban a dolgokat, és arra jutottam, hogy mivel a történteken változtatni úgysem tudok, igyekszem odafigyelni a mai versenyre, meg az ezután következőkre.”

„"Tudtam, hogy csak nagyon jó lövészettel tarthatom magam mögött Schönebornt - mondta Tóth. - Valahogy nem voltam ideges, arra gondoltam, hogy itt mindenképpen győznünk kell. Ma a csapat jól működött, mindig akadt valaki, aki a másik segítségére sietett.”

A második helyezett németek mögött a franciák futottak be harmadikként.

Végeredmény, női váltó, Európa-bajnok:

Magyarország (Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila) 5578 pont (vívás: 45 győzelem/27 vereség/930 pont, úszás: 2:57.99 perc/1208 pont, lovaglás: 1180 pont, lövészet-futás: 23:55.90/2260)

2. Németország (Lena Schöneborn, Eva Trautmann, Annika Schleu) 5458

3. Franciaország (Amélie Cazé, Elfie Arnaud, Anais Eudes) 5398

A férfiak megnyerték a vívást és a 3x100 méteres úszást, a lovaglásban pedig megőrizték vezető pozíciójukat, így a lövészetekkel megszakított futásnak elsőként vághattak neki. A 3x2000 méter során fokozatosan növelték előnyüket, köszönhetően annak, hogy Demeter, Marosi, majd Kasza is nagyon jól lőtt, utóbbi például a két sorozatában egyet sem hibázott.

„Hét éve Albenában volt hasonló helyzet, hogy az egyéniben nagyon kiszúrtak velem, aztán a váltóban sikerült javítani - utalt Marosi a bulgáriai kizárására, illetve arra, hogy a mostani Eb-n, szombaton már eleve büntetéssel lovagolt a pályára, mert állítólag a bemelegítőben a megengedettnél többet ugrott. - Két napja azt hittem, mínusz kétszáz ponttal indulok, se kép, se hang nem volt, aztán elkezdtem a pályát, és sorra estek a rudak. Nagyon rosszul éreztem magam a verseny után. Először nem is akartam elindulni a váltóban, aztán Miki bá (Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány) valami olyasmit mondott, hogy így nem lehet befejezni egy Eb-t. Ma mindent elkövettem a sikerért, mert nagyon bennem volt a szombati kudarc. Le kell vonni a tanulságokat, még profibban kell hozzáállni a dolgokhoz.”

„A második lövészetem után gondoltam csinálok egy kis műsort, ezért tettem a fülemhez a kezem, hogy nem hallom, mennyi előnyt kiabálnak be nekem, aztán az atlétikai pályára érve még sprinteltem is, amikor pedig már nem kellett volna, de mindez azért történt, mert akkor már felszabadultan futhattam - mondta Kasza. - Ma mindenki nagyon jól szerepelt a csapatban.”

„Ez az első érmem a felnőttek között Európa-bajnokságon. Kicsit izgultam a kombinált szám előtt, de szerencsére rendben ment. A célom természetesen az, hogy megragadjak ebben a csapatban” - nyilatkozott a tavaly junior világbajnok Demeter.

Másodikként a lengyelek, harmadikként a fehéroroszok értek a célba. Tavaly Debrecenen is a magyar váltó győzött, de akkor Marosi és Kasza mellett Németh Róbert volt a harmadik csapattag.

Férfi váltó, Európa-bajnok:

Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) 6618 pont (vívás: 35 győzelem/19 vereség/946 pont, úszás: 2:41.79 perc/1400 pont, lovaglás: 1140 pont, lövészet-futás: 20/17.92 perc/3132 pont)

2. Lengyelország (Lukasz Klekot, Bartosz Majewski, Szymon Staskiewicz) 6458

3. Fehéroroszország (Dmitrij Meljah, Mikalaj Gajanuszki, Sztanyiszlau Zsurauliu) 6400