A Duna partján rendezik az első amatőr pétanque-bajnokságot

2011.08.02. 16:21

A Duna Tanösvényen szervezik meg szerdán az első amatőr pétanque magyar bajnokságot, a régi hagyományokkal rendelkező játékra minden érdeklődőt és amatőr versenyzőt várnak a szervezők. Az első Danube Pétanque Open - Budapest bajnokságot a Duna pesti oldalán, a Duna Tanösvény Sportpályák nevű állomásán rendezik meg. Az esemény elsősorban műkedvelőknek szól, de szeretettel várják azokat is, akik szívesen kipróbálnák ezt a sportágat - adták hírül közleményükben a Duna Tanösvény szervezői.

A pétanque golyójátékot már az egyiptomiak is játszották, Európában Franciaországban honosodott meg. Nevét a francia pieds tanqués-ról kapta, ami mozdulatlan lábakat jelent. A játék az öcsi nevű kezdőgolyó eldobásával indul, és az szerez pontot, akinek a golyója ezt a legjobban megközelíti. Az nyer, aki legelőször eléri a 13 pontot.

„A versenyre nincs előregisztráció, de az esemény Facebook-oldalán jelezni lehet a részvételt. Szeretnénk, ha a Duna Tanösvényt minél többen látogatnák, ezért a kacsakődobó-bajnokság után most megszervezzük az amatőr pétanque-versenyt. Ha nagy lesz az érdeklődés, szeretnénk, ha lenne folytatása” - mondta el az MTI-nek Lohász Cecília, az esemény egyik szervezője.

A pétanque-készletről mindenkinek magának kell gondoskodni, de igény esetén a szervezőknél is lesz néhány, amelyet a bajnokság idejére kölcsön lehet kérni.

A Duna Tanösvény sétaútvonala idén június 29-én, a nemzetközi Duna-napon nyílt meg a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon. A 13 állomásból álló útvonalon fiatal kortárs képzőművészek, grafikusok, fotósok, street art művészek, építészek munkái láthatók a folyó történetéről, jelenéről és elképzelt jövőjéről.

Magyarországon már van némi hagyománya a pétanque-nak, a Magyar Pétanque Szövetség (MAPESZ) rendez hivatalos, nem amatőröknek szóló versenyeket.