Rangos mezőny a tiszaújvárosi triatlon Vk-n

2011.08.02. 12:55

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Vk-viadalra 38 ország versenyzőit várják. A magas színvonal garantált, ugyanis a férfiaknál 189, a nőknél pedig 137 nevezés érkezett a 75-75 indulói helyre. A Vk-n tíz magyar versenyző indul, s közülük a szövetség a legjobb eredményt a tavaly nyolcadik Kovács Zsófiától reméli.

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere hangsúlyozta: a szervezők évek óta világszínvonalú munkát végeznek, így a városnak kötelező egy ilyen nagyszabású esemény mellé állni. Örömmel jegyezte meg, hogy az eseménynek sok támogatója van, és mintegy köszönetként minden egyes nap más-más szponzor nevét viseli majd.

Lányi András, a szövetség elnöke szerint a nagyhét a szövetség számára a stabilitást jelenti. Mint mondta: Márkus Gábor szervező és csapata a nehéz időkben sem ismert lehetetlent, világszintű eseményt varázsolnak a városba. Megjegyezte, hogy Magyarország egyik nagy gondja, hogy kevés lehetőségük van a sportolóknak arra, hogy hazai környezetben, hazai közönség előtt mutassák be tudásukat. A Világkupa azonban ennek remek ellenpéldája.

Márkus Gábor főszervező, a TVK-Mali elnöke, a triatlon nagyhét kialakulására emlékezve felidézte a kezdeteket, amikor csak az alig egy napos triatlon verseny vonzotta a vendégeket a városba, majd a több sportág és tömegsport-rendezvény bekapcsolódásával, fejlődött kulturális a gasztronómiai fesztivállá.

A tiszaújvárosi Világkupa során eddig két magyar érem született, Kuttor Csaba és Molnár Erika jóvoltából. Tavaly Kovács Zsófia 8. lett, őt ezúttal is az első tízbe várják. A magyar indulók a következő névsorból kerülhetnek ki: Kovács Zsófia, Tóth Zsófia, Szalay Szandra, Vanek Margit, Dudás Eszter, Vanek Ákos, Tóth Tamás, Rendes Csaba, Faldum Gábor, Fecskovics Attila.

A Vk - bár a legfontosabb, de - csak egy eseménye lesz a már most szombaton rajtoló Nagyhétnek, melynek keretében például jövő szombaton junior Európa Kupa-futamot rendeznek, ráadásul ugyanazon a napon gyermek- és serdülő triatlongálát is tartanak.