Döntőben a férfi négypárevezős az ifi vébén

2011.08.07. 09:42
A Mészáros–Papp–Matheisz–Pétervári-Molnár összeállítású egység bravúros teljesítménnyel jutott a legjobb hat közé Etonban, az evezős ifjúsági világbajnokságon.

Szombat délután a középfutamokkal folytatódott az evezősök ifjúsági világbajnoksága az angliai Etonban, ami egyúttal a 2012-es londoni olimpia evezős regattájának tesztversenye is. A jövő évi olimpiai körülményeket próbálják szimulálni és tesztelni a rendezők (szállás, étkezés, versenyhelyszín és közlekedés). A LOCOG, a NOB Koordinációs Bizottsága és nemzeti olimpiai bizottságok képviselői követik figyelemmel az eseményeket.

A férfi négypárevezősben a Mészáros Csongor, Papp Gergely, Matheisz József és Pétervári-Molnár Bendegúz egység döntős. A két mohácsi (Mohácsi Torna Egylet) és két budapesti (Budapest Evezős Egyesület) versenyzőből álló csapat végig magabiztosan a harmadik helyen evezve a végső győzelemre is esélyes német, valamint holland egység mögött a célvonalon is harmadikként haladt át, ezzel bejutott az ifjúsági világbajnokság döntőjébe. A fiúk tavaly a 12 nemzet részvételével zajló rangos ifjúsági versenyen, a Coupe de la Jeunesse-n aranyérmesek voltak ugyanebben az összeállításban. A világbajnokság döntőjében a német és holland csapat mellett olasz, román és új-zélandi ellenfelekkel kell megküzdeniük.

Jól ment az evezés a Vancsura Balázs Bendegúz, Csányi Péter (EDF-Démász Bajai SVSC) összeállítású, nagyon fiatal bajai egységnek. A férfiak kormányos nélküli versenyében a szombati középfutamban negyedik helyet szereztek, ezzel a B döntőbe jutottak. 16 éves koruk ellenére eddig kitűnően helyt álltak a 17-18 évesek mezőnyében; vasárnap a 7-12. helyért eveznek.

A férfi kétpárevezősök középfutamában Kaszás Kornél (Győri Vízügy SEK) és Bíró Márk (Szolnoki Főiskola-Tisza EE) ötödik lett, nem bírtak német, francia, cseh és litván ellenfeleikkel, végig a 4-5. helyen evezve, a holland csapatot sikerült megelőzniük. A döntőbe jutáshoz az első három között kellett volna végezniük. Vasárnap a B döntőben állnak újra rajthoz, ahol a 7-12. helyek sorsáról döntenek, ezt a futamot megnyerhetik.