Lángban áll, háborús zóna az olimpia helye

2011.08.09. 20:11
Rossz fényt vetnek Londonra egy évvel az olimpia előtt a brit fővárosban napok óta zajló utcai zavargások.

Ezen a héten több olimpiai tesztverseny is zajlik Londonban, a rendbontások miatt a strandröplabdázók menetrendjét át is szervezték: a napi program már délután véget ér, hogy a nézők és a versenyzők, valamint az önkéntesek sötétedés előtt elhagyhassák a helyszínt. Két barátságos futballmérkőzést töröltek, nem rendezik meg kedden a Londontól 30 km-re fekvő Watfordban a Ghána-Nigéria, illetve szerdán a Wembleyben a Anglia-Hollandia találkozót.

Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója jelezte: a turistaszezon közepén, éppen egy évvel az olimpia előtt nem ez a kép az, amelyet önmagukról szeretnének mutatni a világnak. A sajtó égő épületekről, betört kirakatokról, megrongált autókról, maszkot viselő bandák és rendőrök közötti harcokról ír, illetve közöl képeket, kedden pedig már halálos áldozatot is követeltek az összecsapások.

Alex Woolfall krízisszakértő hangsúlyozta: a rendőrségnek és a kormánynak mielőbb meg kell fékeznie a zavargásokat, máskülönben az a kép alakul ki, hogy a város nem biztonságos, és nincs elég erő a rend fenntartására. Ha gyorsan visszaáll a közbiztonság, akkor az emberek túlteszik magukat az "egyhetes nyári őrületen", ha azonban hosszabb ideig elhúzódnak a rendbontások, akkor komolyabb következményekkel kell számolni.

Wyn Grant, a Warwick Egyetem politikaprofesszora úgy véli, a "Britannia lángokban" vagy a "londoni háborús zóna" típusú hírek a világsajtóban egyelőre csak rövid távú sérelmeket okoznak, de mindenképpen azt az érzést erősítik, hogy nem biztonságos a szigetországba utazni.

A turizmusért felelős vezetők egy hónapja még arról értekeztek, hogy éppen egy évvel az olimpia előtt lenne a legmegfelelőbb időszak bemutatni Nagy-Britannia történelmét, kultúráját és azt, hogy milyen szívesen fogadják ott a vendégeket. Ehhez képest mostanra egyes országok arra hívják fel állampolgáraik figyelmét, hogy milyen veszélyhelyzetbe kerülhetnek Londonban, és miként lehet azok elől elmenekülni.

A kiskereskedők is aggódnak, mivel az erőszakos cselekmények miatt kevesebb turista érkezhet a fővárosba, és ez kihat a forgalmukra, bevételükre is.

Az angol fővárosban napok óta tartanak a zavargások: fiatalok csoportjai épületeket, autókat és szeméttárolókat vernek szét és gyújtanak fel, boltokban fosztogatnak, a rendőröket üvegekkel és petárdákkal dobálják. A brit hatóságoknak egyelőre nem sikerült megfékezniük a randalírozókat, bár mintegy 500 embert őrizetbe vettek, és 100 ellen vádat emeltek.

A rendbontások szombat este kezdődtek az észak-londoni Tottenhamben, ahol kétszázan gyűltek össze egy rendőrőrs előtt, tiltakozva egy 29 éves helyi férfi halála miatt, aki múlt csütörtökön egy lövöldözésben vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.

Keddre Birminghamre, Liverpoolra, Nottinghamre és Bristolra is átterjedtek a zavargások.