98 évesen is edzést tart a tízdanos mester

2011.08.10. 13:54

Keiko Fukuda az első nő, aki a cselgáncs legmagasabb, tízdanos fokozatát megkapta. Az első edzésétől 76 év telt el, míg idáig jutott.

A idős dzsúdósnak már nem kellett külön vizsgát tennie, életműdíjként kapta meg a tíz dant. Fukuda a 18. a történelemben, aki elérte ezt a fokozatot, közülük már csak hatan élnek.

Gyerekként a japán lányok tradícionális életét élte, kalligráfiát, virágkötészetet tanult és elsajátította a teaszertartásokat. 1935-ben, 22 évesen kezdett cselgáncsozni, hogy a teljes életét a harcművészetnek tudja szentelni, még férjétől is elvált. Fukuda az egyetlen élő dzsúdós, aki a sportág alapítójától, Dzsigoro Kanótól is tanult Kodokanban. Kano miatt tanult meg angolul és telepedett le az USA-ban is, a mester a tanítványok kirajzásával akarta népszerűsíteni a dzsúdót.

Fukuda számtalan szemináriumot tartott, több szakkönyvet is írt. A legjobb instruktorok is vettek tőle órákat.

Egész életében a nemi diszkrimináció ellen küzdött. Évekig tartott, míg kiharcolta, hogy túllépjen az ötdanos fokozaton (az 5. danért 1951-ben vizsgázott), a szigorú előírások ugyanis nem engedtek többet a nőknek. 1972-ben végül ő lett az első nő, aki megszerezhette a hat dant.

Kora és a Parkinson-kór ellenére még ma is tart edzéseket, heti háromszor nőknek tanítja a csípődobást és a speciális kéztechnikákat Noe Valleyban, bár jobbára már csak szóban javítja ki a mozdulatokat.

Tanítványai a 88. születésnapjára a kilencedik dant szerették volna megszerezni neki, de a sportágat irányító kodokani központ megtagadta azt, mondván, ilyenre nőknél még nem volt példa, és a jövőben sem lesz. A döntésüket öt évvel később felülbírálták, és Fukuda megkapta a kilencedik dant, majd újabb öt év elteltével a tizediket is átadták neki.