Kormánygarancia a 2013-as evezős Eb-pályázatra

2011.09.01. 17:03

A kormány támogatja a magyar szövetség pályázatát, és a rendezési jog elnyerése esetén vállalja, hogy a 2013-as evezős Európa-bajnokság lebonyolításához állami támogatást ad. A két év múlva sorra kerülő kontinensviadal helyszínéről szeptember közepén lesz döntés, Szeged ellenfele a spanyolországi Sevilla.

"Sikeres pályázat esetén az idén 450 millió forintból felújított Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ újabb nagy népszerűségnek örvendő olimpiai sportágnak szolgálhat nemzetközi színteréül, egyben igen jelentős sportdiplomáciai eseménynek adhat otthont" – mondta a döntés kapcsán Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Az államtitkárság csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a kormány célja, hogy Magyarország minél több kiemelkedő jelentőségű, színvonalas nemzetközi sporteseményt rendezhessen. "Ezek az események az érintett sportágak népszerűségének növelése mellett a hazánkba látogató vendégek révén jelentős turisztikai bevételeket is generálnak. A nemzetközi sporteseményeken elért jó eredmények pedig minden esetben jótékony hatással vannak a társadalom sportolási hajlandóságára is. A sportolási tevékenység széles körűvé válása pozitív hatást gyakorol az egészségre, elősegíti a jó fizikai és szellemi kondíciót, ezáltal csökkenthetőek a költségvetés egészségügyi kiadásai" - olvasható a közleményben.

A Magyar Evezős Szövetség főtitkára, Ott Zsuzsanna kiemelte: "A Maty-éri esemény a fiatalok figyelmét ismét fokozottan ráirányíthatja az evezésre mint a testedzés egyik lehetséges formájára. A sport világesemények hazai rendezése (illetve az azokon való sikeres magyar szereplés) és a fiatalok sportág iránti érdeklődése közötti összefüggés egyértelműen igazolható tendencia. Ezek a programok növelik az érintett sportág utánpótlás-bázisát, ami a sportág jövője szempontjából alapvető célunk."