Felmentették a doppingellenőrzés előtt balesetező atlétákat

2011.09.06. 16:20

Az athéni fellebbviteli bíróság felmentette a 2004-es motorbalesetük megrendezéséért májusban elítélt két görög atlétát, Kosztasz Kenteriszt és Ekaterini Tanut.

A hét évvel ezelőtti athéni olimpia botrányának két érintettjét még májusban 31 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, miután a bíróság akkor úgy látta, hogy a két sprinter a játékok megnyitója előtti éjszakán csak kreálta a balesetet azért, hogy elkerülje az akkorra elrendelt doppingellenőrzését.

Kenterisz, a sydneyi játékok 200 méteres bajnoka, illetve Tanu, a 100 m ezüstérmese az athéni olimpia előtt több ellenőrzésen nem jelent meg, majd a motorbalesetük után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 72 órás haladékával sem tudtak élni állítólagos sérüléseik miatt, s végül csak két nappal később mentek el a meghallgatásra, amely után visszaléptek az olimpiától.

Az elmulasztott vizsgálatok miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) még 2004 végén két évre eltiltotta Kenteriszéket, Görögországban azonban hosszú évekig nem jutott el tárgyalásig az ügyük, az csak idén indulhatott el.

A fellebbviteli bíróság kedden enyhítette edzőjük, Krisztosz Cerkosz büntetését is, akit eredetileg a motorbalesettel kapcsolatos hamis tanúzás miatt 33 hónapra ítéltek el. Ezt a vádat most ejtették, de a trénert bűnösnek találták illegális készítmények birtoklása miatt, amiért 12 hónapos - három évre felfüggesztett - börtönbüntetést kapott.