Hőlégballon-karnevál lesz a Velencei-tónál

2011.09.08. 07:04

Péntektől vasárnapig az agárdi parkerdőben rendezik meg immár 17-edszer a nemzetközi hőlégballon-karnevált. A szombati közönségnapon reggel és délután, majd vasárnap reggel 13 hőlégballon emelkedik a magasba, és lebeg a Velencei-tó felett, az égbolton - mondta el az MTI-nek Pálosfalvi Brúnó, a programsorozat szervezője, a programot rendező Skyteam Hőlégballon Egyesület képviselője. A résztvevők többsége hazai "ballonos" lesz, de várnak egy angol és egy lengyel csapatot is.

Bár a rendezvény legérdekesebb része a hőlégballonok felfűtése, a repüléshez való előkészítése, a felszállások közötti időben is látványos programokat, egyebek között légiparádét, ejtőernyős ugrásokat, mazsorett-, valamint rendőrségi és honvédségi bemutatót, autó- és motorkerékpár-kiállítást láthat a közönség.

Az első hőlégballon 1783-ban Párizs mellett emelkedett a magasba. Akkor még azt hitték, hogy a füst emeli fel a ballont és a kosarat, és csak később jöttek rá, az a meleg levegő hatására történik meg. Minél jobban "felfűtik" pb-gázzal a ballonokat, annál magasabbra tudnak szállni.