Loeb borult, Ogier fának ment

2011.09.09. 09:40

Mindkét favorit Citroen kiesett az Ausztrál Rali első napján: Sebastien Loeb a negyedik szakaszon felborult, riválisa, Sebastien Ogier a negyedik szakaszon fának ütközött, mindketten vezető helyről estek ki.

Az élen így egyetlen vb-ellenfelük, a fordos Mikko Hirvonen áll, aki ha nyer, megelőzi a pontversenyben Ogier-t és maximum tizenegy ponttal lesz lemaradva a pontelső Loebtől. (Loeb borulása a videóban 2:35-től.)

"Pokoli nap, hihetetlen - mondta a célban Hirvonen a körülményekről, mert az eső és a sár borzasztóan megnehezítette a pilóták dolgát. - Minden kanyar nehéz volt, mert nem tudtuk, mennyire tapad majd a kocsi. Néha mintha jégen mentünk volna, ráléptem a fékre, és egyenesen csúsztunk tovább."

Hirvonen mögött csak 6,6 másodperccel második csapattársa, Jari-Matti Latvala, de mivel 60 ponttal kevesebbel áll, nem várható verseny közöttük. A harmadik Petter Solberg jó félperccel van a finnek mögött.

"Egy pillanatra kihagytam - ismerte el hibáját Loeb. - Láttam a részidőt, és nem tudom, miért, de meg akartam mondani Danielnek (navigátor), hogy láttam, ezért nem kell bemondania. Ekkor nem koncentráltam eléggé, jött a kanyar, túl gyorsan mentem bele, a kijáratnál ráfutottam a töltésre, és felborultunk."

A két Citroenes Ausztráliáig a nyitófutam óta mind a nyolc ralit megnyerte, négyet Loeb, négyet Ogier. Az elsőn Hirvonen győzött, aki ha vasárnapig kitart az élen, abszolút vb-esélyessé válik.