2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Birkózó-vb: Módos 5., Lőrincznek nincs kvótája

2011.09.12. 21:17

Az 55 kilós, kötöttfogású Módos Péter ötödik lett az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság nyitónapján, miután a bronzmérkőzésen kikapott a kínai Li Su-csintől (Li Shujin). A 66 kilós Lőrincz Tamásnak nem sikerült kvótát szereznie. 

Az egész évben sérülésekkel bajlódó 23 éves Módos a vigaszágon előbb legyőzte a japán Haszegava Kohejt, ezzel bronzéremért küzdhetett a kínai Livel, és egyúttal londoni indulási jogot szerzett, miután így vereséggel sem végezhetett az ötödiknél rosszabb helyen.

A japán ellen az első két menet passzív tusakodással telt másfél percig, majd előbb a magyar, utána ellenfele védekezett kiválóan, így jöhetett a harmadik, olimpiai kvótáról döntő menet. Az első 90 másodperc ezúttal sem hozott akciót, a japánnak kellett parterhelyzetbe mennie, így Módosnak muszáj volt akciót csinálnia. A 2008-as Eb magyar bronzérmese felkapta ugyan riválisát, de elsőre nem tudta eldobni, majd utolsó erőtartalékait mozgósítva még egyszer felkapta Haszegavát, és másodjára kisívben elhajította, és kitörő örömmel ugrott Struhács György szövetségi kapitány nyakába.

A bronzmeccsen már nem tudott annyira koncentrálni Módos, a kínai az első menetben ledöntötte, majd háromszor meg is pörgette (0-6). A második menetben legalább a parterhelyzetig kihúzta a magyar, de ott a kínai folyamatosan megbillentette, így könnyedén szerezte meg a harmadik helyet (0-7).

"Nagyon boldog vagyok, hogy elsőre sikerült olimpiai kvótát szereznem, hiszen idén tulajdonképpen ez volt az első versenyem a vállműtétem és a bordatörésem miatt. Ha a vb előtt ezt mondják, azonnal aláírom. A kínai ellen azonban már kijött a sorozatterhelés hiánya" - mondta Módos, aki a szívénél az olimpiai öt karikát viseli tetoválásként. "Most van egy évem, hogy nyugodtan készüljek, és valóra váltsam gyerekkori álmomat, hogy olimpiai bajnok legyek."

A 66 kilós Lőrincz is sikerrel vette az első akadályt a vigaszágon, miután könnyedén, két menetben intézte el a svájci Pascal Strebelt, akit az első menetben nagyívben eldobott (3-0), majd a másodikban kitolt a pályáról (1-0), de neki két meccset kellett nyernie a kvótához. A kubai Pedro Isaac Mulens Herrera azonban már túl nagy falat volt. Az első menetet a 2006-os Európa-bajnok megnyerte, mert parterhelyzetből kedvezményezettként eldobta riválisát (1-0), de a következő két percben fordított helyzetben ellenfele billentéssel nyert (0-1). A mindent eldöntő harmadik szakaszban az eredménytelen állóharc után- sorsolás után - megint Lőrincznek kellett letérdelnie, és a kubai ezúttal is pontot csinált rajta egy dobással (0-1).

A magyarok így Módos ötödik helyével egy kvótával zárták a vb első napját. Minden súlycsoportban a legjobb hat jut londoni indulási joghoz.

"Nem lehetünk boldogok, a mai naptól több kvótát és akár érmet vártunk. Módostól viszont többet kaptunk, mint várhattunk, hiszen a tavalyi vb óta nem versenyzett. Kiss Balázs mindent megtett, de nem bírt a hazai pálya előnyét élvező riválissal. Lőrincztől kicsit többet vártam, hiányzott belőle az az átütőerő, amit a korábbi viadalokon mutatott. Talán a fogyasztás viselte meg túlzottan" - értékelte az első napot Struhács György szövetségi kapitány.

Kedden a kötöttfogásúak 60 (Kozák István), 84 (Lőrincz Viktor) és 120 kg-os (Deák Bárdos Mihály) súlycsoportjával folytatódik a küzdelem.