18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kilógott a bele, de még futott tovább

2011.09.19. 11:44
A szemtanúk szerint a tapasztalatlan lovas és a szervezők hibája miatt pusztult el egy ló a Nemzeti Vágtán.

A hétvégi Nemzeti Vágta tizedik előfutamában a cél előtti bal kanyarban Szigetvár lova a palánknak ütközött és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen lévő orvosok a tulajdonossal közösen úgy döntöttek, az állatot el kell altatni.

A versenyt a helyszínen néző szemtanúk egyike szerint a ló a belső íven akart előzni, amikor a a farostlemez paravánnak ütközött, ami felvágta az állat hasát. "Hatalmas csattanást hallottunk, a lovas pár méterrel és pár másodperccel később leugrott, vagy leesett. A ló tartotta az iramot, még két kört megtett a kb. 500 méteres pályán. Mikor nagy nehezen megfogták, akkor tűnt fel, hogy mi történt: kilógtak a belei."

A nézők szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy addig nem történt baleset, a korábbi futamokban nem futottak olyan szűken a versenyzők. "Kicsit sem fogható fel balesetnek, inkább tervezési hibának, ugyanis az átjáró kapuajtók, amelyek lehetővé tették a Hősök terére való bejárást, be voltak süllyesztve, így egy igencsak balesetveszélyes éles sarok alakult ki nagyon veszélyes helyen, a fordulóban. Ezt - sajnos - egy utólag odaeősített matraccal igyekeztek orvosolni, azonban szégyen, hogy ilyen megtörténhet egy ilyen eseményen. Egyértelműen azok a tervezők, kivitelezők voltak a hibásak, akik megengedték, hogy egy ilyen balesetveszélyes körülmény alakuljon ki a versenypályán."

Egy másik szemtanú szerint a tapasztalatlan lovas, és a pálya építői voltak a hibásak, a paraván nem volt biztonságos, emberek is megsérülhettek volna. "Ajtóként használták, rosszul volt illesztve. Az állat féloldalasan csapódott neki, a lovas azért úszta meg komoly sérülés nélkül. A kilógó lemez a hátsó lába előtt hasította fel a lovat, futott tovább, két kör után tudták megfogni, de a gravitáció miatt a seb továbbhasadt, mire megállították, akkor már fél méterre kilógott a bélrendszere."

Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója szerint a pálya hibátlan volt, a falból nem állt ki semmi. "Aki ide eljön, nem babazsúrba jön, ide felkészült lovak és lovasok kellenek. Ez egy egyedi hely, sajátos hangulattal, sok nézővel, a rekordpénzdíj pedig elvakíthatja a lovasvilágot. A baleset a start utáni második kanyarban történt, ahol a versenyzők akár 60-70-nel is mennek. A lovas túlságosan a belső íven ment, a paravánból nem állt ki semmi."

"Több szakaszbíró is van, akik futamonként ellenőrzik a pályát. Ez a 10. futamban történt, az előző kilenc után nem jeleztek semmilyen hibát. A verseny előtt pályapróbát tartottunk, a pályaelfogadó nyilatkozatot - ez feltétele az indulásnak - a szigetváriak is aláírták."

Czike Zoltán, a ló tulajdonosa az RTL híradójának elmondta, másfél éve azért kezdett el azért lovagolni, hogy a Hősök terén részt vehessen. "Most már megbántam" - tette hozzá.

A verseny ötfős döntőjébe négy női lovas jutott. Molnár Gyöngyi, a Bajai Kistérség lovasa nyert, Malőr nevű lovával tízmillió forintos díjat vittek el.