A sérülésem miatt lezuhantam a mélybe

2011.09.22. 20:57
A kalapácsvető Pars Krisztián a tegui atlétikai világbajnokságon élete legjobb eredményét érte el. Ezüstérme mellé megnyerte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kalapácsvető-sorozatát is. Márciusban téli dobó Európa Kupát nyert. Így sem elégedett a szezonjával, ennél is jobbra készült, de ujjsérülése megakadályozta ebben. Már nincs sok hátra 2011-ből, de egy célja még van: 82 méter fölé akar jutni.

Pars a világbajnokság előtt azt mondta, a győzelemhez 81 méter körül kell dobni. Nem tévedett, 81,18-nál esett le a kalapácsa az utolsó sorozatban. Rajta kívül a japán Koji Murofusi is tudott ennyit, sőt hat centivel nagyobbat vetett a magyar dobónál. A japánt előzetesen nem sorolták az esélyesek közé. “Nagyon meglepett, ő volt a sötét ló a mezőnyben, nem sokat tudtunk róla, csak a szezon elején versenyzett. A selejtezőben aztán már láttuk, jó formában van” – mondta Pars. Murofusi a mezőny legnagyobb dobásával jutott a döntőbe.

K EPA20110829083
Fotó: Diego Azubel /

A magyar dobó az utolsó sorozatra hozta legjobbját. “A tartalék tartalékát szedtem elő. Én megtettem mindent, az is benne volt, hogy túldobom Kojit, de végül nem sikerült. Maradtam a második helyen.”

"Azt vallom, az az igazi atléta, aki végig tudja csinálni a szezont, és akkor hozza ki a legnagyobb eredményt magából, amikor igazán kell. Nekem jól sikerült a formaidőzítésem a vb-re, de nagyon csalódott vagyok. A sérülésem miatt lezuhantam a mélybe, és nem tudtam igazán visszajönni. Nyolcvan méternél már minden apró technikai hiba számít, iszonyú nagy a  különbség lehet két dobás között. Bennem ott dolgozott az adrenalin is, de nem voltam elég magabiztos".

A magabiztosságát Pars egy edzésen vesztette el, egy súlygolyó miatt a fél ujja leszakadt, négy öltéssel varrták össze a sebét. Az erőnléti edzésekkel nem állt le, de dobni és technikázni nem tudott három hétig. Májusban, amikor olimpiai szintet dobott, úgy nyilatkozott, ötéves munkával végre megtalálták edzőjével a helyes a technikát. A sérülésével azonban ezt a mozdulatot vesztette el. “Szétesett a mozgásom, arra a pontra kellett volna visszatalálnom, ahol álltam, de ez nem sikerült maradéktalanul. Egyszerűen nem akartam úgy működni, ahogy addig, és folyton azon kellett agyalni, hogy lehetne visszatalálni ehhez”.

A magyar kalapácsvető úgy véli, az volt a fő baj a döntőben, hogy későn jutott el 79 méterig, csak a harmadik dobásával érte el a szintet. Ha meglett volna a 79 méter, szerinte bátrabban versenyezhetett volna.

000 DV1027544
Fotó: Kim Jae-hwan

A kalapácsvető a világbajnokság után sem állt le, sűrű a programja, egy héten akár háromszor is dob versenyen. “Engem a versenyzés éltet, én nem úgy csinálom, mint az oroszok, akik indulnak kétszer, aztán meg ülnek otthon a fotelban a tévé előtt.  A világbajnoksággal lejött rólam a teher, felszabadultabban versenyezhetek, és azért sem szabad pihenni, mert mi abból profitálhatunk legtöbbet, ha a jó eredményeink miatt meghívnak a versenyekre”.

Rietiben csak második lett, de összetettben megnyerte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kalapácsvetők részére kiírt sorozatát. Pars csak Rietiben és Osztravában volt ezüstérmes, a verseny többi állomásán nyert. Rieti után néhány nappal Zágrábban győzött, de felbosszantotta a szervezők hozzáállása.

“A szezont úgy szeretném befejezni, hogy megdobom a 82 métert, de a versenyszervezők erre nem adnak lehetőséget. Rietiben a selejtezőben még rendes kalapácsokat sem biztosítottak, de Zágrábban rajtuk is túltettek. A verseny előtt öt perccel közölték, hogy csak négy sorozat lesz hat helyett. Ez olyan nekünk, mintha a 100-as sprintereknek azt mondanák, hogy fussatok csak, de majd 80 méternél megállítjuk az órát. A kalapácsvetők hat sorozatra készülnek, nem négyre.”

Több doppingellenőrzés, mint verseny

Pars egy interjújában azt mondta, még egy doppingellenőr is többet keres nála, ezzel arra is célzott, hogy őt is sokszor keresik fel mintavétel miatt. Az athéni olimpia után, Fazekas Róbert és Annus Adrián doppingbotránya miatt rá is rászálltak az ellenőrök. “Volt, hogy egy évben 25-ször is jártak nálam, többször jöttek, mint ahány versenyem volt. Olyan is előfordult, hogy csak engem vittek el az egész mezőnyből, de nem bánom, ha az eredményeim piszkálják őket”.

Kedden Varsóban Parsnak nem jött össze a 82 méter, ebben Zágrábban szerzett nyaksérülése is akadályozta. Még egy lehetősége van, pénteken, hazai pályán, Szombathelyen dob a Németh Pál-emlékversenyen. Szeret itthon versenyezni, élvezte az augusztusi Gyulai István Memorialt, akkor is, ha a 70 ezres stadionban elveszett a kilátogató négy-ötezer néző. “Talán egy kisebb stadionban jobb hangulatú versenyt lehetne rendezni, de így is érezhető volt, a magyar nézők sikerre éhesek. Ahogy én is, ezért is mentem ki a futballválogatott mérkőzésére. Mindegy, milyen sport, tudok örülni mások sikereinek”.

Jövőre az atlétikai Európa-bajnokság és az olimpiai lesz a legnagyobb feladat. A két verseny között nyolc hete lesz, úgy véli, sikerülhet kétszer is csúcsformába lendülnie, de az Eb-re valószínűleg edzésből megy. “Úgy érzem, most kezdek beérni. Koji 37 évesen lett világbajnok, én csak 29 vagyok. Három-négy kőkemény év következik, de meg kell legyen az eredménye".

Parsnak van is miért revansot vennie. A 2008-as pekingi olimpia után ezüstérem járt volna neki, de a fehérorosz sportdiplomácia elintézte, hogy a második és harmadik helyen végzett dobóik doppingolásuk ellenére megőrizhessék érmeiket.