Vass Dóra döntős az rg-vb-n

2011.09.22. 21:24

Vass Dóra a 19. helyen jutott a franciaországi Montpellierben zajló ritmikusgimnasztika-világbajnokság pénteken sorra kerülő egyéni összetett döntőjébe, amelyen londoni olimpiai kvótát lehet szerezni.

A magyar versenyzők csütörtökön buzogánygyakorlataikat mutatták be, a mezőny másik fele ezen a napon szalaggal bemutatózott.
Vass hibátlanul teljesített, 25,850 pontot kapott a gyakorlatára, ezzel 22. lett, a három legjobb szerét figyelembe véve pedig 78,325 ponttal a 19. helyen végzett, ezzel bejutott a fináléba, amelyen a legjobb 24, országonként két rg-s szerepel majd.
A döntőben az első 15 helyezett automatikusan indulási jogot szerez a jövő évi nyári játékokra, a 16-24. pozícióban záró tornászok pedig a januárban sorra kerülő londoni tesztversenyen indulhatnak, ahol további öt kvótát osztanak ki.
Forray Fanni 23,250, Szalóki Violetta pedig 22,625 pontot kapott csütörtöki produkciójára, ezzel előbbi 77. (70,550 pont), utóbbi 79. (70,375) lett egyéni összetettben. A Vass, Forray, Szalóki összetételű csapat 245,075 ponttal a 15. pozícióban zárt a 31 nemzetet felvonultató mezőnyben.
"Négy jó gyakorlatot mutattam be az elmúlt négy napon, és az a vágyam, hogy holnap a fináléban is így sikerüljön" - mondta Vass. "Végig élveztem a versenyzést, és nagy örömmel várom a döntőt. Nincs rajtam plusz teher az olimpiai kvalifikáció miatt, úgy érzem, reálisan a 15-20. pozíció között van a helyem."
A Hauser Judith, Topic Dária, Buda Júlia, Kohlhoffer Fanni, Korom Anna, Katona Barbara, Miklós Dominika, Szkokán Mónika alkotta együttes kéziszer-csapat szombaton adja elő 5 labda és karika-szalag gyakorlatát. A bemutatók alapján alakul ki az összetett sorrend, az első hat londoni kvótát szerez, további hat együttes pedig a januári tesztversenyen küzdhet meg négy indulási jogért. A vb-n szerenkénti finálét is rendeznek, mégpedig a legjobb nyolc csapat részvételével.