A maratonban vége a Gebrselassie-érának

2011.09.26. 21:35

Végképp megdőlni látszik az a tétel, hogy a maratonfutás az idősebb, 30-35 év feletti atléták specialitása. A kenyai Patrick Makau 26 évesen futott világcsúcsot vasárnap Berlinben, a korábbi rekorder, a 38 éves Haile Gebrselassie feladta a versenyt.  

A kenyai és etióp hosszútávfutók között óriási a rivalizálás, a maraton rekordjáért is elkeseredett küzdelmet folytatnak. Talán meglepő, de eddig csupán egyetlen kenyai, Paul Tergat volt rekorder, tőle az etióp Gebselassie vette el a csúcsot 2007-ben. Tavaly három kenyai is, Makau mellett Eliud Kiptanui és Geoffrey Mutai is bejelentkezett Berlinben a rekordért. Makau jó formában volt akkor is, a rotterdami maratonon elért 2:04:48-ával, 2010 legjobb eredményével nevezett. A versenyt meg is tudta nyerni, de csak 2:05:08-at futott, a hajrában két másodpercet vert Mutaira.
 

Mutai aztán áprilisban lett rekorder, Bostonban minden idők leggyorsabb (2:03:02), de nem hitelesíthető maratonját repesztette.

Makau az idei berlini versenyen is gyors futást várt, azért is, mert olimpiai kvalifációs szintet akart elérni. Legnagyobb ellenfelének a novemberben a visszavonulását is bejelentő Gebrselassiét tartotta. Gebrselassie 2006 és 2009 között mindig nyert Berlinben, kétszer világcsúcsot futott.

A 27 kilométernél azonban eldőlt a verseny, Makau sokadik gyorsítására nem tudott reagálni az etióp, és légzési problémák miatt gyorsan ki is állt a versenyből. A kenyaival még három iramfutó tartotta a lépést, de négy kilométer alatt őket is lerázta. A célegyenesben majdnem rossz befutó kaput választott, de 2:03:38-as ideje így is 21 másodperccel erősebb Gebrselassie világcsúcsánál.

"Győzni jöttem Berlinbe. A verseny felénél már tudtam, hogy megjavíthatom a rekordot. Ez a karrierem legnagyszerűbb napja”- nyilatkozta a verseny után. Makau egyenletesen futott, a félmaratoni ideje (1:01:44) egy perccel jobb volt a tavalyi idejénél, a táv második felében is tartotta a ritmust, csak tíz másodperccel lett gyengébb második félmaratonja.

"Ő azok egyike, aki megfogadta a tanácsokat, ezért is lett olyan sikeres" - mondta Moses Tanui, korábbi 10 ezer méteres világbajnok Makauról.

"Most jön egy új generáció, és ez jót tesz a futásnak" - mondta Makau. Szavait kenyai edzők is megerősítették, a korábbi gyakorlattal szemben, egyre fiatalabb korban specializólódnak a futók maratonra. A tragikus körülmények között elhunyt Wanjiru is szokatlanul fiatalon, 22 évesen lett olimpiai bajnok. 

Makau 16 éves kora óta fut, viszonylag hamar a hosszabb távok felé fordul. 2006-ban Magyarországon is versenyzett, a debreceni utcai futó világbajnokságon 20 kilométeren indult, és a 26. lett.

Később a félmaratonok rendszeres résztvevője lett, egyéniben két világbajnoki ezüstöt, csapatban két aranyérmet is nyert ezen a távon. Minden idők ötödik legjobb eredményével rendelkezik. Első maratonját 2009-ben futotta, Rotterdamban mindjárt negyedik lett.

A kenyaiknak a rekordtól megjött az önbizalmuk, úgy számolnak közülük kerülhet ki az első két órán belüli maratonista.

A maraton egy másik meglepetéssel is szolgált, az eredetileg iramfutónak szerződtetett Stephan Chemluny nem állt ki, és végül második helyen futott be.