Kétnapos nemzetközi sportjogi konferencia Budapesten

2011.09.28. 09:33

Csütörtökön és pénteken a sport versenyjogi vonatkozásait és a sportjog egyéb kérdéseit érintő nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében. Az eseményt a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezik meg Borkai Zsolt MOB-elnök fővédnökségével, s a magyarok mellett neves külföldi előadók vesznek rajta részt, többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) képviseletében. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, a konferencia főszervezője az MTI-nek azt mondta, a rendezvénynek három célja van.

„A MOB-nak van egy tájékoztatási kötelezettsége, fel kell készítenünk a londoni olimpiára utazó teljes magyar csapatot azzal kapcsolatban, hogy mik azok a hazai és nemzetközi jogi kötelességek, amelyeknek eleget kell tenni" - fogalmazott Nagy. "Ezen kívül szeretnénk impulzust adni a magyar jogászoknak, sportjogászoknak, mert felgyorsult világunkban folyamatos a fejlődés, ennek megfelelően a jogi kérdések is egyre szerteágazóbbak és bonyolultabbak. Harmadik célunk, hogy a nagyközönség, a jó értelemben vett laikusok számára is izgalmas, érdekes témákban adjunk tájékoztatást a sportjogról.”

A főszervező azt mondta, korábban már volt példa Magyarországon hasonló kezdeményezésre, de ez lesz az eddigi legnagyobb ilyen témájú konferencia, a MOB pedig először rendez ilyen eseményt.

„El kell mondanom, hogy a rendezvény egy civil összefogás keretében valósul meg, állami pénz nélkül" - tette hozzá a nemzetközi igazgató. "A MOB tulajdonképpen társszervező, a Magyar Sporttudományi Társaság, az MTA, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Magyar Sportjogász Társaság szintén részt vett az esemény létrehozásában és koordinálásában, ami meglehetősen nagy munka.”

Nagy úgy fogalmazott, akkor nevezhetik majd sikeresnek a konferenciát, ha a szakma és a nagyközönség is elégedetten távozik a rendezvényről, illetve ha a MOB megfelelően eleget tesz a tájékoztatási kötelezettségének.

„Ha a magyar olimpiai csapatot sikerül úgy felkészítenünk, hogy a londoni játékokon jogi szempontból hibátlanul teljesít, akkor eredményesnek nevezhetjük a konferenciát" - mondta a főszervező. "A MOB következetesen a jogkövető magatartás mellett foglal állást, ezért nagyon fontos számunkra az olimpiai csapat felkészítése.”

Nagy hozzátette, a sportvezetőknek és a döntéshozóknak fel kell ismerniük, hogy a sportolók mellett ma már jogi szakembernek is lennie kell, a konferencián igyekeznek rávilágítani ennek jelentőségére.

„A folytatásnak sincs akadálya, ha igény mutatkozik rá és megfelelő a financiális háttér, akkor akár 1-2 évente sor kerülhet ilyen rendezvényre” - mondta Nagy a jövőbeli tervekkel kapcsolatban.