Massa és Hamilton: totális frusztráltság

2011.09.28. 15:30

Miért üti-veri egymást a két egykori haver? Valójában nem egymással van bajuk, hanem a helyzetükkel.

Hamilton idén legnehezebb szezonját futja az F1-ben. Újra világbajnoki reményekkel indult, de már két-három futam után tudatosult benne, hogy ez idén sem fog összejönni. A Red Bull annyival jobb autót tett Vettel alá, hogy a McLarennel lehetetlenség őt legyőzni - alapjában véve ez zavarja őt borzasztóan. (Nem is véletlen, hogy a nyáron tárgyalt a Red Bull-lal az átigazolásáról.)

Ebből indult a lavina: a kocsi megy, de Vettel jobb, még fejlesztenek, de Vettel akkor is jobb, Hamilton rátesz egy lapáttal, mégis a német nyer. Hamilton hibázik, Monacóban esélye sincs a dobogóra, hátulról kell előre mennie, átgázol Massán és átgázol Maldonadón. Elborul, büntetik, nem érti, ha viccből is - Ali G-t idézve -, de tv-interjúban megjegyzi, hogy csak azért, mert fekete. Óriási balhé, bocsánatkérés, nem tehet mást, a csapat utasítja erre.

Kanada, Hamilton csapattársával, Buttonnal ütközik, még ha nem is az ő hibája, ő esik ki, Button meg az év győzelmét szerzi, ráadásul Vettelt legyőzve, az utolsó körben. Hamilton illedelmesen tapsol a boxból.

Brit GP, Hamilton hazai nagydíja, itt már nem csak a két Red Bull, de a Ferrari is veri. A negyedik helyért megy, úgy védi, mintha az élete múlna rajta, szegény Massa szív megint, kétszer is kiszorítja az angol. Hamiltont újra támadják, forrófejű, nem gondolkozik, satöbbi.

Magyar Nagydíj: Hamilton kilométerekkel vezet, kezében a verseny, de első helyen megpördül, majdnem belemegy di Restába, újra büntetik, a biztos győzelem elúszik. Button meg simán nyer.

Monza, Hamiltont Schumacher szabálytalanul tartja maga mögött 30 körön át, Schumachert mégsem büntetik. Az angol a futam után szóvá tenné, de a McLaren már eltiltotta mindenféle negatív kommenttől, ezért inkább azt füllenti a BBC-kamerába, hogy semmi gondja nincs Schumacherrel.

Sokan el is hinnék ezt, csakhogy két hét múlva Szingapúrban elárulja, azért nem morgott Schumacherre, mert nem akart sárdobálást indítani. A német szabálytalan volt, persze, ő is így gondolja - frusztráltság az egekben.

Szingapúr, szombat, időmérő, Massát felvezető körön akarja előzni, összeérnek, Massa kvázi lehülyézi az összes tévécsatornán, de Hamilton nem szól vissza semmit.

A vulkán aztán a futamon tör ki, Massa előzésénél borzasztóan türelmetlen, olyan elemi hibát vét, ami tipikusan türelmetlenségből és tehetetlenségből fakad. Massa minden eddiginél jobban hülyézi, megrántja, ő mégsem reagál, ne legyen még nagyobb vita a dologból - mondta a főnök.

Massa problémája sem Hamilton, hanem a helyzet, amibe belekerült. A hungaroringi balesete óta nem az igazi, tudja, sosem lesz az. A Ferrarinál van, de Alonso másodhegedűse, sőt, még szinte az sem, egy dobogós helyet is képtelen összehozni.

Egészséges lelkületű élpilóta nem kezd pampogni, ha a középmezőnyből kiüti egy ámokfutó - Monaco-Hamilton - sem ha a Brit GP utolsó körében nem negyedik lesz, hanem ötödik. Kit érdekel. Szingapúr detto, a negyedik helyért harcoltak Hamiltonnal, Massának esélye nem volt többre, ezt maga is tudja, mégis úgy förmed rá Hamiltonra, mintha nemhogy az élete, de két év után az első győzelme múlna rajta.

Tisztában van vele, ő győzni idén nem fog, sőt, hiába van a Ferrarinál, jövőre sem fog, mert Alonso az első számú: amikor egyszer tavaly reális esélye lett volna rá Hockenheimben, azonnal rászóltak, hogy "Fernando gyorsabb, ugye tudod?". Ettől nemhogy frusztrált lesz egy autóversenyző, de még az életkedve is elmegy.

De legalább van Hamilton, akit rugdoshat.