György
14 °C
24 °C

Meghalt Schulek Ágoston

2011.10.02. 18:43

Rövid betegség után, 68 éves korában elhunyt Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) korábbi elnöke, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) egykori alelnöke.

A Vasas versenyzőjeként többszörös magyar bajnok és országos csúcstartó rúdugró volt, aki versenyzői pályafutásának befejezése után is, egészen haláláig a magyar és nemzetközi atlétikát szolgálta.

Előbb docensként, majd rektorhelyettesként felelt a jövő testnevelő tanáraiért, majd mesteredzőként a kétszeres Európa-bajnok Szalma László és a világbajnoki ezüstérmes Bagyula István edzőjeként segítette a magyar atlétikát.
Később vezetőként próbálta régi fényére emelni itthon a sportágat: 1991-2000 és 2008-2009 között volt a MASZ elnöke. Ugyanebben az időszakban a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként felelt az egész magyar sportért, az EAA alelnökeként pedig egész Európa atlétikájáért.

Nyugdíjasként haláláig oktatta a jövő testnevelőit, nemcsak a szakmára, hanem az általa helyesnek tartott életútra is nevelte tanítványait: egész életében hívő evangélikusként a Magyar Örökség és az Európai Egyesület elnökeként a hazaszeretet, hit, a tiszta, megalkuvás nélküli élet volt a jelszava.