Ervin
14 °C
22 °C

NOB-tag bírálta a FIFA-t a korrupció miatt

2011.10.04. 11:07

Bírálta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korrupció elleni politikáját Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja egy kölni sportkonferencián.

A kanadai sportvezető kiemelte: a FIFA-nak a szervezeten belüli megvesztegetések problémáját meg kell oldania, hogy megvédje magát a sportágat is, ugyanakkor úgy érzi, hogy kevés az akarat a megtisztulásra. A civilben jogász Pound kritikája két héttel előzi meg azt az előre beharangozott FIFA-elnöki bejelentést, amelyben Joseph Blatter részletezi, miként képzeli el a korrupció elleni harcot. A svájci sportdiplomata júniusi újraválasztásakor ígérte: utolsó, negyedik ciklusában megtisztítja a FIFA-t a negatív jelenségektől.

A labdarúgók világszövetségének működését jó ideje botrányok sorozata kíséri. Az egyik ilyen skandalum, hogy Blatter kihívóját, az elnöki tisztet ugyancsak megcélzó katari Mohamed Bin Hammamot nem jogerősen örökös eltiltásra ítélték, mert megpróbált karibi tagokat megvesztegetni, de távozni kényszerült Jack Warner, a FIFA alelnöke is. A 2018-as és a 2020-as világbajnokság rendezési jogáért folyó küzdelemre is a korrupció árnyéka vetült.