8 éves kisfiú a gördeszka új királya

2011.10.08. 14:33
Az amerikai Evan Doherty a legfiatalabb, aki megcsinálta a 720-at, vagyis a két teljes fordulatot a félcsőben. Tehetségére már a legnagyobbak is felfigyeltek.

A kis Doherty egyértelműen a félcső-deszkázás egyik nagy reménysége, a sportág legnagyobbjai, Pierre Luc-Gagnon, Bucky Lasek, Shaun White, Bob Burnquist is elismerő véleménnyel vannak róla. Tony Hawk, aki a világon elsőként csinált 900-at, a Twitterén is megosztotta Doherty felvételét.

Ha így  fejlődik tovább, nagyon hamar a profik mezőnyében lesz, csakúgy, mint a 10 éves Rene Serrano. Serrano és Doherty között alapvető különbség, hogy előbbi utcai elemeken deszkázik és olyan trükkökkel dobálja le magát lépcsőkről, amikre a legtöbb profi is csak nehezen képes.

Serrano karrierje kicsit előrébb jár, mint fiatalabb társáé, már több szponzora is van, nem kell például cipőre, gördeszkalapra költenie, sőt, egy barbecue shop is támogatja.

Ezeknek a srácoknak csak fizikálisan kell fejlődniük, amint egy kicsit nőnek és izmosodik a lábuk, már nem kell megküzdeniük a hozzájuk képest óriási gördeszkákkal. Azonkívül, hogy érzékük és tehetségük is van, mégis talán a legfontosabb tényező a fejlődésükben, hogy nagyon korán deszkára álltak, fiatalon többéves rutinjuk van, egy-egy trükköt szinte már hibátlanul tudnak.

Az utánuk következő szintet a 14 éves Mitchie Brusco jelenti, aki Dohertyhez hasonlóan a félcsövezést választotta. Brusco már a világot járja és a profikal versenyzez. Ő a világon a hatodik, Mega Rampen második, és egyben a legfiatalabb gördeszkás, aki megcsinálta a 900-at.

A Mega Ramp az extrém sportpályák csúcsa. Három részből áll, az első elem egy 12 méteres vagy annál magasabb gyorsító, a második egy legalább 7,5 méteres kihagyás, amin vagy átszállnak, vagy átcsúsznak, a harmadik elem pedig az érkezés utáni ív, ami legalább 5,4 méter magas. A Mega Ramp népszerűsítése Danny Wayhez fűződik, aki hasonló konstrukció segítségével ugrotta át a kínai nagy falat gördeszkával.

A 900 fokos fordulatot Tony Hawk ugrotta meg először 1999-ben, azóta rajta kívül csak öt embernek sikerült megcsinálni.