A világbajnok Berki lemaradhat az olimpiáról

2011.10.09. 16:56 Módosítva: 2011.10.09. 18:13

Tokióban pénteken kezdődött a torna-világbajnokság, amelynek egyik legfontosabb tétje az, hogy Berki Krisztián, aki lólengésben világbajnok volt legutóbb, megszerzi-e a pontszámok 85 százalékát, ami olimpiai indulást jelentene neki.

Berki akkor tudja megszerezni az olimpiai kvótát, ha lólengésben érmes lesz, míg a másik két szeren az átlagpontszám 85 százalékát eléri. Hogy a 85 százalékba beleesik-e pontszáma, az hétfőn derül ki, a lólengés fináléját pedig szombaton rendezik.

DKOKO20110910008
Fotó: Kollányi Péter

Emlékezetes, hogy a 2008-as játékokról úgy maradt le a magyar sportoló, hogy a beígért szabadkártyát egy jemeni tornász kapta meg.

Berki bokasérüléssel bajlódott a vb előtt, így a szakvezetés úgy döntött, hogy a lólengés mellé választható számok közül mégsem ugrásban, hanem gyűrűn indul. Erről még az indulás előtt így nyilatkozott Berki: „Jó formában érzem magam, de ahogy már korábban is mondtam, én az olimpiai kvótát szeretném megszerezni. Sajnos, nem jött teljesen helyre a bokám, így az ugrást ki kell hagynom, ennek pedig nem örülök annyira. Mivel nem szeretnénk kockáztatni, a nyújtót és a gyűrűt is egyszerűsített leugrással, egy szaltóval fejezem be.”

Lehet, hogy ez rossz döntésnek bizonyult, mert Berki a csapatverseny selejtezőjében akkora hibát vétett, ami könnyen lehet, hogy az olimpiai szereplésébe kerül: gyakorlatáért mindössze 10,166 pontot kapott. Hiába lett a legjobb lólengésben, két szám teljesítése után csak a 122. helyen áll összetettben.

Világbajnokunk nyújtón kezdett, gyakorlata jól sikerült. Jött a lólengés, itt is szép bemutatót tartott, és 15.866 ponttal jelenleg az élen áll a kedvenc szerén, amin vb-győztes volt legutóbb. Vasárnap utolsóként következett a gyűrű, ahol Altorjai Sándor kapitány szerint az első támaszmérlege nem jött ki, így belengett a szer. Összességében 10.166 pontot kapott.

„Minden jól kezdődött, a nyújtót jól megcsináltam. A lólengéssel is elégedett vagyok, aztán a gyűrűt sajnos elrontottam. Összességében viszont egy picit dühös vagyok, mert a bírók átlagosan alacsony pontszámot adtak az egész magyar csapatnak, tőlem is például két pontot vontak le nyújtón, ami szerintem egyáltalán nem volt jogos. A gyűrű sajnos jogos volt. Meglátjuk mi lesz, hétfőn kiderül, megvan-e a 85 százalék” - mondta Berki.

Hídvégi Vid valamennyi gyakorlatát hibátlanul mutatta be, jelenleg a 30. helyen áll egyéni összetettben 84.097 ponttal, de a 24-es egyéni összetett döntőbe országonként két versenyző kerülhet be. Hídvégi lovon is jól teljesített, az első nap után jelenleg negyedikként finalista. A selejtező eredménye hétfő estére lesz végleges, hétfőn még 11 csapat áll a szerekhez.

„A csapat összeszedetten tornázott, nagyjából mindenki tudásának megfelelően mutatta be gyakorlatait. Berkinek a ló és a nyújtó is jól ment, bíztunk benne, hogy meglesz a gyűrű. Sajnos, nem így történt, de hétfőig bizakodunk, mindenestre nagyon nehéz lesz a 85 százalékot hozni” - nyilatkozott a csapatvezető Altorjai.