Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A NOB sportolói bizottsága örökre eltiltaná a doppingolókat

2011.10.11. 17:17

A legendás namíbiai sprinter, Frankie Fredericks vezette testület Colorado Springs-i ülésén - melyen jelen volt Jacques Rogge NOB-elnök is - sürgetett szigorú ítéleteket a lebukott versenyzők, orvosok és edzők számára. A grémium javaslatait felterjeszti a NOB végrehajtó bizottságának.

Sebastian Coe, a londoni játékok szervezőbizottságának (LOCOG) elnöke pénteken nyilatkozott úgy, hogy - a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntése ellenére - a doppingoláson ért sportolókat életre szóló eltiltással sújtaná.

A CAS öt napja érvénytelennek nyilvánította a NOB doppingellenes politikájának egyik alapkövét, az úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályt, ami azt jelenti, hogy a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat nem lehet kizárni a következő játékokról. A NOB végrehajtó bizottsága arra alapozva fogalmazta meg 2008 júniusában a hat hónapos szabályát, hogy joga van eldönteni, milyen feltételekkel nevezhető valaki a játékokra, a CAS döntése viszont némiképp szembe megy az ötkarikás szervezet által képviselt "zéró tolerancia" elvével.

Jacques Rogge a CAS ítéletének kihirdetése után úgy fogalmazott, csalódottak, mert ez a szabályozás a tiszta sportolók védelméről szólt, egyúttal jelezte, hogy két év múlva, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzatának felülvizsgálatakor egy olyan új szabályt fognak megalkotni, melynek hasonló hatása lesz, mint a nemrég érvénytelenítettnek.