Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Bronzérmes a női asztalitenisz-válogatott az EB-n

2011.10.11. 13:22

A Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina összeállítású magyar női válogatott 3-2-re kikapott a címvédő Hollandiától a gdanski asztalitenisz Európa-bajnokság csapatversenyének keddi elődöntőjében, és ezzel bronzérmes lett.

A két győzelem Lovas és Tóth nevéhez fűződik - az utóbbi három kontinensviadalon aranyérmes hollandoktól - akik a fehérorosz-román párharc győztesével találkoznak majd a szerdai fináléban - az egyformán kínai származású Li Jiao két, Li Jie pedig egy sikert aratott.

Az első felvonás első két játszmájában Lovas remekelt Li Jie ellen, majd a harmadikban - nagy izgalmak közepette - 14-12-re nyert, és így Téglás Péter szövetségi kapitány együttese vezetést szerzett.

Következett Póta, vele szemben Li Jiao állt. A magyar játékos az első szettben 10-7-ről még visszajött - játszmalabdája is volt -, de végül a rivális 16-14-re nyerte ezt a játékrészt. 0-2 után Póta könnyedén szépített, majd egyenlített, A döntő szettben azonban a kínai holland magabiztosabbnak bizonyult. Tóthnak egy igazi holland, Linda Creemers jutott, és legyőzése nem okozott gondot számára. Összesítésben 2-1 volt ekkor a Téglás-együttesnek.

A negyedik párban az első két győztes meccselt. Lovas 6-9-ről megnyerte az első játszmát, de a másodikat ebből a helyzetből elbukta. A folytatás sima volt, Lovas kikapott, így következhetett a döntő ütközet Póta és Li Jie között. Atz első szettben a magyar játékos sokáig vezetett, végül az ellenfél hajrázott jobban. A második játszmában Póta hengerelt, majd a harmadikban is ő irányította a játékot, pörgetéseivel és nyeséseivel jól mozgatta Li Jiét. A hollandok játékosa azonban türelmesen megvárta, amíg a negyedik szettben Póta ront, és jöhetett a döntő játszma. Fej-fej mellett haladt a két játékos, Póta 2-3-nál időt kért, de hiába, mert Li Jie alig hibázott. A magyar női csapat a 2008-as második helyezés után szerzett ismét érmet az Eb-n. A bronzérmes együttest erősítette még Madarász Dóra és Pergel Szandra.

"Egyelőre nem tudom, hogy örüljek ennek a bronzéremnek vagy szomorkodjak, hiszen nagyon közel voltunk a győzelemhez. - mondta az MTI-nek Téglás Péter - Fájó, hogy 1-0-ra, majd 2-1-re is vezettünk, végül mégis vereség lett a vége. A hollandok nem gyakran kapnak ki, mi pedig most megverhettük volna őket. El kell telnie egy kis időnek, hogy értékelni tudjuk ezt a harmadik helyet, hiszen kikapni senki sem szeret. Holnap pihenő, aztán csütörtöktől kezdődik a nagyüzem egyesben és párosban."

Csapatverseny, nők, elődöntő

Hollandia-Magyarország 3-2

Li Jie-Lovas Petra 0-3 (-8, -9, -12)

Li Jiao-Póta Georgina 3-2 (14, 8, -5, -9, 7)

Linda Creemers-Tóth Krisztina 0-3 (-6, -7, -9)

Li Jiao-Lovas 3-1 (-11, 10, 3, 7)

Li Jie-Póta 3-2 (9, -5, -7, 6, 6)

Románia-Fehéroroszország 3-0

A döntőt szerdán 15 órakor rendezik, az elődöntő két vesztese bronzérmes.

Az 5-8. helyért: Németország-Spanyolország 3-2, Lengyelország-Csehország 3-0