Vezeti a ranglistát, mégse lesz olimpikon?

2011.10.11. 08:57
Szász Emese kiegyensúlyozott vívónő, de pár megjelölt versenyen rosszul vívott, ezért bajba kerülhet. A csapat még kisegítheti, mint ahogy ő is a csapatot.

A párbajtőröző Szász Emese vezeti a világranglistát, mégis a vasárnap elkezdődött olaszországi vb-n minimum a döntőbe kellene jutnia, hogy az olimpiai kvalifikációs listán is előkelő helyen maradjon, és ott lehessen Londonban.

„Abszurd a helyzet. A kvótaszerzés kuszasága és átláthatatlansága ebben az esetben a leginkább kézzel fogható. Mivel tavaly Emese a párizsi vb-n második lett, most is nagyon jól kell szerepelnie Cataniában, hogy ne veszítsen sok pontot. A tavalyi második hely még nem számított bele a londoni kvalifikációba, ezért vannak most legalább ketten vagy hárman is előtte ebben az rangsorban, illetve a megjelölt versenyeken jobbak voltak, még ha Emese kiegyensúlyozottabb is” – jegyezte meg a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, Szász mestere.

D  FO20101211019
Fotó: Földi Imre

A 29 éves Szász előtt van a kvalifikációban az ukrán Jana Semjakina és az Eb-győztes svájci Tiffany Geroudet. Utóbbi azzal a sikerrel nagyon erős pozíciót foglal el, míg Szász nem jutott a nyolcba az Eb-n. Azért ezt a két versenyzőt kell kiemelni, mert egyikük országa sem londoni résztvevő jelenleg, és nincs is sok esélyük a felzárkózásra a folytatásban. A sorrend harmadikja Szász, de ez már nem jelent olimpiai részvételt.

Szász helyzetét nehezíti, hogy könyöksérüléssel bajlódik - a napokban újult ki, ezért megjósolhatatlan, mennyire fogja befolyásolni -, így utazik ki a szicíliai városba.

Ha megnyeri a vb-t, akkor a képlet egyértelmű: londoni induló lesz egyéniben. Ha csak bronzérmes, a hátralévő Világkupákon átlag felettit kell még nyújtania, hogy számolni lehessen vele az olimpián.

Minden megváltozik azonban, ha a csapat legyőzi az észtek után a házigazda olaszokat, és a négy közé jut – vagy még tovább -, mert akkor a tizenegyedik helyről óriási léphet előre, és a legjobb négy közé is beférhet. (Az olaszok harmadikok, az észtek hatodik pillanatnyilag, mindkettő legyőzéséhez bravúr kell.)

Csapatban tehát lényegesen egyszerűbb kvótát szerezni, de mivel mind a négy versenyző fiatal, 2016-ra lesz igazán erős csapatunk.

Hétszeres Világkupa-győztes Szász

A szeptemberben 29 éves Szász Emese tavaly vb-ezüstérmes volt, 2006-ban pedig harmadik. A tavalyi döntőben a hazai pályán versenyző Maureen Nisima ellen nem sok esélye volt.
Csapatban háromszor volt Eb-ezütérmes (2004, 2006, 2007), a pekingi olimpián a nyolc közé jutásért búcsúzott. Hétszeres Világkupa-győztes.