Márk
13 °C
28 °C

Vívó-vb: csak Mohamed Aida jutott a legjobb 32-be tőrben

2011.10.11. 11:01

A négy magyar női tőröző közül egyedül Mohamed Aida jutott tovább örömre a 64-es tábla első fordulójából a cataniai vívó-világbajnokságon, a másik három induló - Knapek Edina, Varga Gabriella és Kreiss Fanny - kiesett.

Mohamed nagyon könnyedén verte a Szün Csaót (Sun Chao), pedig a kínai veszélyes ellenfélnek tűnt. A magyar vívó jól mozgatta, szép akciókkal, pontos szúrásokkal bizonytalanította el ázsiai riválisát.

Varga Rybicka kezdeményezéseire jó darabig nem találta az ellenszert. "Leejtett" pengével vívott, így pedig a lengyel mindig megelőzte őt, s egészen 8-1-g elhúzott. Aztán változtatott harcmodorán a magyar vívó, ennek eredményeként a harmadik szakaszban 9-10, majd 10-11-is volt az állás. A végére azonban Rybicka ismét magára talált és már csak ő szúrt.

Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes, a pekingi olimpián ötödik Knapek, illetve Kreiss szorosabb asszóban, ráadásban kapott találattal szenvedett vereséget. Előbbi 5-8-ról, majd 6-9-ről zárkózott fel Kelleigh Ryannel szemben, 11-10-re vezetett is, végül 13-13-nal következett a hosszabbítás. Ebben a magyar vívó volt a kedvezményezett - azaz, ha nem esett volna érvényes tus, ő léphet tovább -, de a kanadai tudott bemutatni eredményes akciót. Kreiss és Carolin Golubitsky összecsapásán kevés találat esett, 4-4-nél jött a ráadás. A sorsolás alapján a német volt a kedvezményezett, ám nem várta meg passzívan az egy perc végét, egylámpás tust adott.

"El vagyok keseredve, csak az vigasztal valamennyire, hogy elsősorban a csapat eredményes szerepléséért jöttünk ide - kezdte értékelését Knapek Edina. - Még soha nem kaptam ki egy ilyen szintű vívótól, egy kanadaitól egyszerűen nem szabadott volna vereséget szenvedni. Az elején hagytam elmenni, nem jó távolságokról indítottam az akcióimat, ő meg bele-beleszúrt ezekbe. Úgy voltam, hogy majd a következőt megcsinálom, aztán a következőt, csakhogy egy idő után már nincs következő. Ezzel együtt kiegyenlítettem, sőt vezettem is, aztán megint valahogy ő talált el, és a ráadásban is bizonytalan voltam. Tulajdonképpen végig ez érződött. A combsérülésem miatt két és fél hétig nem edzettem rendesen, talán emiatt vívtam határozatlanul. Nem tudtam, mire leszek képes, nem volt bennem az a magabiztosság, amivel nekiugorhattam volna."

"Sajnálom a három vereséget, mert mindhárom lány megnyerhette volna az asszóját. Ugyanakkor bízom benne, hogy a csapatversenyben javítanak majd" - nyilatkozott Solti Antal szövetségi kapitány.

Eredmények:
a 64 között:
Mohamed Aida-Szün Csao (kínai) 15-6
Anna Rybicka (lengyel)-Varga Gabriella 15-10
Kelleigh Ryan (kanadai)-Knapek Edina 14-13
Carolin Golubytsky (német)-Kreiss Fanny 5-4