Buszozva lett harmadik a maratonista

2011.10.13. 09:20

Utólag kizárták azt az atlétát, aki egy szakaszt busszal tett meg egy vasárnap rendezett maratonfutó versenyen az észak-angliai Newcastle mellett.

A 31 éves Rob Sloan a harmincadik kilométer környékén vette igénybe a tiltott segítséget, amikor felkapaszkodott egy nézőket szállító járműre. Végül 2 óra 51 perces idővel, harmadikként futott át a célvonalon, csaknem 21 percet javítva egyéni rekordján. Később eleinte tagadta, ám végül beismerte a csalást.

„Számomra ez a doppingolással egyenértékű” - mérgelődött Dave Roberts, a verseny szervezőbizottságának tagja.

A sportszerűtlen Sloan első azért mégsem akart lenni, sőt, még a második futót is elengedte, csak utána ugrott ki az erdőből és eredt a nyomukba. A harmadik helyért járó trófeát nagy örömmel vette át, ám nem sokáig büszkélkedhetett vele, mert lebuktatták szemtanúk, akik látták az esetet.

Most feltehetően kizárják a sportklubból, amelynek jó ideje tagja, és jó esélye van rá, hogy soha többé nem indulhat maratoni futáson. Díját megkapta a valódi harmadik, aki igencsak csodálkozott, hogy honnan keveredett elé Sloan, mivel végig 3. volt a futásban.

„A végén már kételkedni kezdtem magamban, annyira csökönyösen állította, hogy mögöttem jött” - mondta Steven Cairnes, a valódi bronzérmes.

„Ő volt az egyetlen futó, aki gyorsabban tette meg a táv második felét az elsőnél” - idézte Steve Cram volt maratoni világcsúcstartót, a verseny szervezőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

Nem Sloan az első brit maratoni csaló. 2009-ben egy 69 éves férfi 16 kilométert rövidített a londoni maratonin, minek eredményeként 3 óra 5 perces rekordot döntött, később azonban törölték eredményét.