Rooney összehozta a gordiuszi csomót

2011.10.15. 08:26

Három meccsre tiltotta el az angol futballválogatott legjobbját, Wayne Rooneyt az UEFA a csatár montenegrói piros lapjáért. A döntést indokolni sem kell, a játékos hátulról rúgott bele ellenfelébe, az előírások szerint, ha a szabálytalanság tettlegességnek minősíthető, három meccs jár érte. Rooney így nem játszhat a jövő évi Eb csoportmeccsein.

Az angol futballszövetség még fellebbezhet, hogy másodfokon enyhítsék az ítéletet, csakhogy Rooney védhetetlen: faultját húsz év múlva is mutogatni fogják a bíróknak, illetve a fegyelmi bizottság tagjainak, ez az, ami azonnal piros és három meccs.

Az angolok persze fordulhatnak a CAS-hoz, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, hogy az ítélet túlzó, de egyrészt nem az, másrészt az angolok nem szoktak kiskapukat keresni, harmadrészt az UEFA-t nem érdekli a CAS sem, tartja magát saját döntéséhez.

A legjobb tehát azon gondolkozni, mi legyen most Rooney-val: kivigyék az Eb-re, bár egyetlen csoportmeccsen sem játszhat vagy hagyják otthon, ám ha továbbjutnak, az erősebb ellenfeleknél szinte biztosan hiányozni fog.

A sajtó egyik fele azt mondja, ott van Bent, Crouch, Carroll, Sturridge, Zamora és Defoe csatárnak, a másik meg azt, hogy közülük egy se olyan, mint Rooney: jó döntést nem hozhat Fabio Capello szövetségi kapitány.

Rooney tényleg pótolhatatlan, a kiállítása okozta gordiuszi csomónak egyetlen megoldása van: Capellónak legalább döntőbe kell vezetnie a csapatot - Rooneyval vagy nélküle - akkor utólag már a sajtó sem lehet okos.