Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Vb-ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat

2011.10.15. 20:32

Második lett a férfi párbajtőrcsapat a cataniai vívó-világbajnokságon, az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter alkotta együttes a magyar küldöttség első dobogós helyezését harcolta ki a szicíliai vb-n.

A magyarok magabiztosan meneteltek a döntőig: az üzbégeket 45-27-re, a venezuelaiakat 45-23-ra, a negyeddöntőben a kínaiakat 45-37-re, az elődöntőben a svájciakat 45-23-ra verték. A döntőben a régi rivális, és címvédő franciákkal találkoztak, akiktől 45-37-re kikaptak. Legutóbb idén, a sheffieldi Európa-bajnokság fináléjában kaptak ki tőlük.

Egészen az utolsó asszóig kiélezett volt a küzdelem, bár a franciák nyolc tussal, 45-37-re nyertek, a különbség csak a legvégére nőtt meg. Boczkó az elején 4-3-ra verte Lucenay-t, Imre 7-6-ra kikapott Grumier-től, Somfai viszont a Gustin elleni 2-0-s győzelemmel magyar előnnyel zárta az első kört. Imre 8-8-at csinált Lucenay-vel, Boczkó viszont beleszaladt egy 6-2-es vereségbe Gustinnel szemben, Somfai pedig 6-5-re kikapott Grumier-től (27-30).

Imre újabb pástra lépésekor is nőtt először a különbség, aztán a magyar magára talált, és 29-33-ról 35-34-re fordított Gustin ellen. A következő asszóban azonban megint fordult a kocka, Lucenay 3-0-ra verte Somfait, így Boczkó 35-37-nél lépett pástra Grumier-vel. Az utolsó párharcban a franciának jöttek be az első akciói, így tovább nőtt a különbség, és egyre kevesebb esély volt a felzárkózásra.

  "Vívással szerettem volna nyerni, nem bekkeléssel. Amikor másodszor felmentem a pástra, tovább akartam növelni az előnyt, csak pontatlan voltam, amint az utolsó asszóban is - mondta Boczkó Gábor az elvesztett döntő után. - Hosszú volt a nap, fizikálisan és mentálisan is elfáradtam a végére. Azt hittem, hogy mindhárom asszómat meg tudom nyerni, ahogy az Eb-n is történt. Szinte biztos voltam a győzelmünkben, annyira együtt volt és annyira jól vívott a csapat. Mondhatom, hogy fix egyesre vettem a döntőt. Sajnálom, hogy rajtam ment el az utolsó mérkőzés. Ez a többieket nem vigasztalja, de annyiban tiszta a lelkiismeretem, hogy jót akartam, vívással szerettem volna tusokat adni. Nem megőrizni akartam az előnyt, hanem tovább növelni a közepén."

"Fegyelmezettek voltunk egész nap, mindenki hozta az asszóit, ha valaki ki is kapott, általában csak egy-két tussal, és akkor más ki tudta segíteni a csapatot - kezdte összegzését Imre Géza. - Úgy álltunk fel a franciák ellen, hogy most elkaphatjuk őket, és úgy érzem, elég közel is álltunk ehhez. Sajnos a vége elment, de volt esélyünk a győzelemre."

"Talán aláírtuk volna reggel ezt az eredményt, de amikor az ember látja, hogy jól megy a vívás, egyre többre vágyik - fogalmazott Somfai Péter. - Az ezüstérmet is meg kell nyerni, így elégedett vagyok." A magyar férfi párbajtőrcsapat a pekingi olimpia óta minden Eb-n és vb-n érmes volt.

 Az egyéniben is legnépesebb mezőnyű szakág a csapatversenyben is rekorder, annak ellenére indult 41 válogatott, hogy a londoni olimpián ez a szám nem szerepel a programban. 

Eredmények

a 32 között:
Magyarország-Üzbegisztán 45-27
(Boczkó plusz 8, Imre plusz 4, Somfai plusz 3, Szényi plusz 3)
a 16 között:
Magyarország-Venezuela 45-23
(Boczkó plusz 11, Imre plusz 8, Somfai plusz 3)
negyeddöntő:
Franciaország-Németország 45-41
Koreai Köztársaság-Norvégia 45-33
Svájc-Olaszország 36-33
Magyarország-Kína 45-37
(Imre plusz 6, Boczkó plusz 5, Somfai mínusz 3)
elődöntő:
Franciaország-Koreai Köztársaság 45-31
Magyarország-Svájc 45-23
(Boczkó plusz 9, Imre plusz 8, Somfai plusz 5)
a 3. helyért:
Svájc-Koreai Köztársaság 15-14
döntő:
Franciaország-Magyarország 45-37
(Imre plusz 3, Somfai mínusz 2, Boczkó mínusz 9)

férfi párbajtőr csapatverseny, világbajnok:
Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Ronan Gustin, Yannick Borel)
2. Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter)
3. Svájc (Fabia Kauter, Benjamin Steffen, Max Heinzer, Florian Staub)